Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.4.23 / dotaz č. 158655
Dobrý den,
mám dotaz na difuzně otevřenou konstrukci stropu v novostavbě. Jedná se o zděný bungalov, 30 cihla + vnější zateplení 18 EPS, střecha ze sbíjených vazníků, pálená taška (s dostatečným množstvím větracích tašek + v podhledech větrací mřížka),dřevěná okna trojsklo. Skladba stropu je následovná:
na vaznících je dřevěný rošt z latí 6x4 cm
rošt je vyplněn dřevovláknitou deskovou izolací, na které příjde cca 40 cm foukané dřevovláknité izolace
rošt je zaklopen OSB 4TOP tl. 1,5 cm, spoje přelepeny parotěsnou páskou.
Otázka zní, stačí kvalitní OSB s poctivě přelepenými spoji jako parozábrana nebo se má na OSB připevnit parobrzdná/parotesná folie, případně jaké hodnoty Sd by folie měla mít?
Pod OSB je uvažován protipožární SDK, v závěsu na SDK vznikne mezera na elektroinstalace.

Moc děkuji za odpověd.
Dobrý den,
OSB desky v kvalitě OSB 4 sice mají oboustranně uzavřený povrchu a tak by již z výroby měly splňovat podmínky na vzduchotěsnost i parotěsnost. Samozřejmě splnění parametru jedné desky není splnění parametru celé plochy konstrukce (spáry mezi deskami, kotvení), toto jak píšete bude řešeno přelepení parotěsnou páskou. Nicméně přidání parozábrany v celé ploše lze jedině doporučit (a zejména v prostorech se zvýšenou vlhkostí - např. koupelny a kuchyně - zde bych na osazení parozábrany jednoznačně trval) - neboť to, že je konstrukce vzduchotěsná po jejím dokončení neznamená automaticky vzduchotěsnost skladby po určité době užívání, neboť během užívání stavby působí dotvarování (u dřeva významně), objemové a právě vlhkostí změny a to nejen na podhled samotný, ale i nosnou konstrukci, ke které je stropní podhled kotvený.
Osazení parozábrany v celé ploše stropního podhledu je řešení, které by mělo zajistit vzduchotěsnost konstrukce nejen po dokončení stavby, ale i po dobu jejího užívání.
S pozdravem Dalibor Andrejs, EKIS Nymburk.
Odpovídá:  Ing. Dalibor Andrejs - EKIS Nymburk Andami tisk