Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.23 / dotaz č. 158904
V klasickém panelovém 8 podlažním domě typu T06B se 32 bytovými jednotkami uvažujeme o zateplení stropu v suterénních prostorech. Plášť domu je zateplený polystyrenem, okna jsou plastová, prostor pod plechovou střechou je zateplen foukanou izolací. Chtěli bychom od Vás posoudit realizovatelnost našeho záměru a poradit, jakým způsobem a materiály by bylo možné zateplení provést, a dále odhad nákladů na realzaci a také odhadnout, jakých úspor bychom mohli dosáhnout a zda se to vyplatí. Předem děkuji
Pro začátek a úvodní stanovení možností pro váš bytový dům bychom Vám navrhli zpracování tzv. Návrhu energetických opatření (NEO). Je to dokument, který máme možnost zpracovat pod záštitou EKISu, a který vám můžou některá střediska EKIS poskytnout zdarma. Obsahuje základní zhodnocení bytového domu na základě informací o tom, z čeho je vystavěn a stávajícího stavu budovy a také obsahuje návrh opatření, která by bylo vhodné provést (tzn. jaké zateplení), kolik bych to ušetřilo energie dodané do domu, jaká by byla cca finanční náročnost a kolik by představovala dotace.
Pro zpracování tohoto dokumentu by bylo ideální, pokud by existovaly nějaké plány od domu - např. projektová dokumentace, podle které je postaven, informace jak bylo zatepleno, atd.
Zpracovaný dokument (Návrh energetických opatření) je potom dobrým vstupním materiálem pro jednání a rozhodování SVJ, kterou cestou se vydat dále.

Na základě zpracovaného NEO byste se potom mohli rozhodnout, do jakých opatření se pustíte a na jaká tedy budete chtít žádat o dotaci.
Pro žádost o dotaci jsou potom stěžejními přílohami projektová dokumentace a energetické hodnocení.

Jako první krok bychom tedy doporučovali vyhotovit zmiňovaný Návrh energetických opatření, pokud tedy budete mít o zpracování dokumentu zájem, ozvěte se na některé středisko EKIS a konkrétně se poptejte na dokument NEO, který Vám středisko EKIS odborně zpracuje a předá.

Obecně lze ovšem naznačit, že pouhým zateplením stropu k suterénu nebudeme plnit ve vašem případě dotační podmínky programu NZÚ-Dílčí a nebudeme moci žádat o dotaci. Ovšem tento odhad, proveden pouze pohledem na dům a dostupných informací, je nutné potvrdit například bezplatným dokumentem NEO.
Odpovídá:  Ing. Ladislav Tománek - EKIS Jihlava EAV tisk