Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.5.23 / dotaz č. 160040
Krasny den, omlouvam se, ale mam jeste jeden stavebne technicky dotaz.
Pres 100 let stary dum z veprovice, omitka brizolit. Pri sahodlouhem studiu mi vyplynulo, ze brizolit je naprosto nevhodna omitka na veprovice, nebot nepracuje s vlhkosti. To uz se zacina projevovat a jedna ze sten ma brizoliz uplne odchliply ze cekame kdy spadne.
Radi bychom jednu stenu zateplili a ted nastava otazka. Mame brizolit sundat? Podle info co jsem, tak mi prijde, ze bud se brizolit necha, ale mel by mit difuzni ofpor 20. Pak mi ale asi prijde zbytečne na nej lepit mineralni vatu, protoze brizolit je stejne celkem "nedychaci" vrstva. Brizolit se nedroli, odchlipuje se cely, takze upevnenim zateplovacich desek by se upevnil i on.
Druha možnost mi vychazi brizolit sundat. Pod nim bude bud omitka nebo rovnou veprovice. To by se asi muselo vyrovnat vapennou omitkou (nebo lepidlem?). Pouzit paropropustne lepidlo na vatu a zateplit kontaktni vatou 200mm.
Co byste prosim doporucil? Dekuji
Dobrý den,

břízolit byl a stále je považovaný za kvalitní vnější omítku s vysokou odolností proti vnějším podmínkám. Pokud byl správně provedený na kvalitním podkladu, je prakticky nezničitelný. Odchlíplost břízolitu, kterou zmiňujete, byla nejspíše způsobena ztrátou adheze k podkladu buď z důvodu jeho špatné přípravy či narušením, nebo zatečením klimatické vlhkosti. Nemyslím si, že by příčinou byla procházející vodní pára, hromadící se a kondenzující pod břízolitovou vrstvou. Hodnota jejího difúzního odporu se skutečně pohybuje okolo 20, u starších omítek může být i mírně vyšší, tedy 2x až 3x více než u samotného zdiva z vepřovic. Nicméně nejde o nijak dramatický rozdíl, navíc omítka je výrazně tenčí, než samotné zdivo; rozhodně bych ji nepovažoval za "nedýchací vrstvu". Břízolit na Vašem domě bude určitě již desítky let, a dovolím si tipnout, že vepřovicové obvodové zdi fungují bez zásadnějších problémů. Vlhkost, kterou je třeba hlídat a do stavby nevpustit, je tak ta, která vzlíná zdola v případě nefunkčního hydroizolačního systému, nebo zateče shora. Je třeba zajistit perfektní funkčnost příslušných opatření; zateplení vlhkého zdiva rozhodně nelze doporučit.

Směřuji tedy k tomu, že pokud je břízolit v dobré kondici, nepovažuji za nutné jej strhávat (navíc po zateplení se posune do teplé zóny obvodových zdí). Odchlíplé plochy ale určitě strhněte, poklepem prověřte přídržnost břízolitu v celé ploše stěn a případné dutě znějící části rovněž strhněte. V současnosti odchlipující se plochy mohou vytvářet kapsy zadržující srážkovou vodu, což zdivu určitě škodí. Nesouhlasím s úvahou, že aplikací zateplení na odloupnutý břízolit dojde k upevnění břízolitu. Je třeba si uvědomit, že kotevní hmoždinky mají pro stabilizaci desek izolantu jen sekundární význam, podstatnější je kvalitní přilepení desek ke kvalitnímu a soudržnému podkladu.

Na druhou stranu Vaši obavu z difúzního uzavření obvodových stěn po aplikaci zateplení chápu; určitě je třeba pečlivě volit vhodné materiály. Polystyren má difúzní odpor obvykle mezi 20 až 100, minerální vata lehce přes 1. O difúzních parametrech celého souvrství zateplených obvodových stěn ale významně rozhodují i vrstvy lepidla a povrchové omítky. V závislosti na použitém typu (materiálu) hmoty tmelu a omítkoviny se poměrně liší, je třeba samozřejmě upřednostňovat ty s co nejnižším difúzním odporem, ale nikoliv na úkor kvality. Difúzní odpory stěrkových vrstev se obvykle pohybují v následujících mezích:
- renovační stěrky a šprice 15 - 30 (použijte pro vyrovnání ploch s odtrženým břízolitem);
- lepicí a stěrkové hmoty 10 - 60 (pro lepení izolantu a vytvoření armovací vrstvy pod finální omítku);
- omítkoviny 30 - 50 (silikát) resp. od 40 (silikon, horní hranice hodnot jeho difúzního odporu je velmi široká).

Moje závěrečné doporučení tak, kromě výše uvedeného strhnutí narušených ploch břízolitu a striktní pouze přirozenou vlhkost vepřovicového zdiva, směřuje k použití vhodných renovačních směsí pro vyspravení podkladu, izolantu z desek z minerální vaty, a kvalitních tmelových směsí, silikonových či silikátových tenkovrstvých omítek s nízkým difúzním odporem.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk