Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.6.23 / dotaz č. 161725
Dobrý den, ráda bych vás poprosila o radu, zda by můj otec dosáhl na dotaci pro nová okna, vchodové dveře a zateplení střechy. Je mu 70 let, je vlastníkem starého řadového domu na Praze 4 - Braník. Nemá tam však trvalé bydliště a ani tam nebydlí z důvodu toho, že dům je ve stavu neobyvatelném z hlediska tepelného komfortu (stará dřevěná okna, nezateplená střecha). V současné době na domě probíhá rekonstrukce střechy zvenku (nové tašky a latě). Chtěla jsem se zeptat, zda by otec dosáhl na dotaci pro výměnu oken a vchodových dveří a na zateplení střechy zevnitř, aby byl dům následně obyvatelný? Vytápění akumulačními kamny sice funguje, nicméně veškeré teplo uniká v zimě ven, z toho důvodu bydlí jinde a má i jinde hlášené trvalé bydliště. Děkuji moc za radu a případně pomoc, zda jde tato situace nějak vyřešit?
Vážená paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Určitě je možné dosáhnout na podporu pro Váš záměr. Bohužel není možné ve vašem případě žádat o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám Light nicméně je možné si zažádat o dotaci v programu NZU pro rodinné domy. V tomto případě je nutné si nechat vypracovat podklady pro podání žádosti v podobě energetického hodnocení a zjednodušeného projektu dle podmínek programu NZU. Musejí se splnit podmínky programu mimo jiné úspora oproti stávajícímu stavu, která se spočítá v rámci energetického hodnocení. Tato dotace je vyplacena ex-post tzn. po dokončení všech opatření.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk