Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.6.23 / dotaz č. 161934
DOLOŽENÍ REALIZACE NZÚ LIGHT - Chtěl bych se zeptat, zda je možné mít v položkovém rozpočtu, jako v příloze k faktuře, zvlášť systémové profily do zateplováku (roh s perlinkou, APU lišty) a jestli jsou klempířské práce (oplechování ETICS a parapety) také uznatelné náklady v rámci dotačního programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM LIGHT.
Dle Závazných pokynů dotačního programu Nová zelená úsporám LIGHT je definována podmínka pro realizaci "Zateplení bude provedeno vhodnými tepelněizolačními materiály, které budou aplikovány v souladu s technickým doporučením výrobce včetně zajištění ochrany tepelněizolační vrstvy před vlhkostí a povětrnostními vlivy." Tj. komponenty, které jsou součástí ETICS v souladu s technologickým předpisem výrobce ETICS systému a komponenty ochraňující ETICS před vlhkostí a povětrnostními vlivy, patří mezi způsobilé výdaje.

Žadatel je povinen zajistit fotodokumentaci dokládající provedení podporovaných opatření, zachycen na ní bude stav domu před zahájením realizace a stav po jejím dokončení. Fotodokumentace musí být pořízena tak, aby při porovnání záběrů bylo jednoznačně viditelné provedení dotovaných opatření a jejich rozsah. V případě zakrytých konstrukcí bude doložena fotodokumentace z průběhu provádění, před zakrytím konstrukcí.

PŘÍMÉ REALIZAČNÍ VÝDAJE
a) Podpora je poskytována pouze na úhradu přímých výdajů spojených s provedením opatření, zejména nákup stavebního materiálu, úhrada
stavebních a montážních prací, pronájem lešení či jiného nezbytného zařízení staveniště, doprava materiálu, uložení stavebního odpadu na skládku apod.
b) Přímé realizační výdaje musí být zaplaceny ze strany žadatele nebo ostatních spoluvlastníků.
c) Žadatel je povinen doklady související s realizací opatření (faktury, dodací listy, doklady o zaplacení apod.) uschovat nejméně pod dobu udržitelnosti opatření a na vyzvání Fondu je předložit ke kontrole.
d) Do přímých realizačních výdajů nelze zahrnout:
– výdaje za repasovaná a použitá zařízení, na použité stavební materiály a komponenty, pokud není uvedeno jinak,
– ostatní výdaje, které nejsou přímo a výhradně spojeny s realizací podporovaných opatření, jedná se zejména o výdaje na nákupy
nástrojů, zařízení staveniště a pohonných hmot, výdaje na práce prováděné svépomocí nebo formou sousedské výpomoci, inženýrskou činnost.

V případě použití tepelněizolačních materiálů s návrhovou tepelnou vodivostí λ nižší než 0,04 W.m-1.K-1 může být v Odborném posudku navržena tloušťka vrstvy nového materiálu taková, aby tepelný odpor vrstvy přidaného izolantu byl nejméně R=5,0 m2K/W pro zateplení fasády.
Vlastnosti této tepelné izolace budou doloženy např. technickým listem, ve kterém bude uvedena tepelná vodivost materiálu stanovená dle v ČR platných technických norem.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk