Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.6.23 / dotaz č. 162482
Dobrý den, budu opravovat část střechy. Jedná se o plochou střechu. Zvažuji různé moznosti. Bude se i pravděpodobně zateplovat. Uvažuji i o dotaci. Počítala jsem podmínky (beru příspěvek na bydleni), ale přesto nevím, zda-li by mi byla schválena.
V případě, že pobíráte Příspěvek na bydlení jste OPRÁVNĚNÝM ŽADATELEM v dotačním programu NZÚ LIGHT.
Maximální celková výše podpory na realizaci opatření je omezena na 150 000 Kč. Výše podpory se stanoví jako součet podpor na vybraná opatření.

ZATEPLENÍ STŘECHY / výše podpory zateplení stávajících rodinných domů kompletní opatření 120000Kč
a) Podpora je poskytována na zateplení, popř. doplnění stávajícího zateplení
– ploché nebo pultové střechy;
– šikmé střechy zateplené až k hřebeni střechy;
– šikmé střechy včetně zateplení stropu pod nevytápěnou částí krovu.
b) Podmínkou pro poskytnutí podpory je ZATEPLENÍ CELÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE nad VYTÁPĚNÝMI PROSTORY domu, s výjimkou případů, kdy není z technických důvodů možné nebo účelné zateplit celou část konstrukce.
c) Požadovaná celková tloušťka tepelné izolace (včetně případné stávající) je minimálně 300 mm.

RESUMÉ - vzhledem ke skutečnosti, že Ve vašem případě se jedná o několik propojených objektů (kombinace šikmých i pultových střech s krytinou skládanou), bude pro Vás obtížné i finančně náročné doplnit tepelné izolace veškerých střešních konstrukcí na 300mm.

V případě, že v celém č.p. není obytné podkroví (v objektu RD jsou pouze u šikmých střech půdy), by bylo možné využít kombinaci
- ploché střechy zateplení v tl. 300mm
- všechny stropní konstrukce nad nejvyšším podlažím / podlahy půd na celkovou tl.300mm

UPOZORNĚNÍ - V této oblasti podpory je podporována výměna stávajících výplní stavebních otvorů a zateplení vybraných typů VÝHRADNĚ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ OBÁLKY VYTÁPĚNÉ ČÁSTI BUDOVY.

V případě rozsáhlejšího investičního záměru na obálce budovy RD lze využít dotačních prostředků z programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM dle nových podmínek platných od září 2023.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk