Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.7.23 / dotaz č. 164102
DOTACE NZÚ - OPRAV DŮM PO BABIČCE
Jsem spoluvlastníkem starší nemovitosti v okrese Brno - Venkov společně se svou mamkou. Musí mamka přepsat RD na mě ?
Vztahuje se i na takový vlastnický vztah uvedená dotace kdy mám zároveň schválenou dotaci na FVE ovšem jsem přišel díky krachu Malina Holding o cca 250 tis.
Rád bych dal dům do současného normálu. Lze vůbec uvažovat o této podpoře např. na okna, fasádu zateplení půdy, FVE, ohřevu TUV atd. ?
Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory v podprogramu Nová zelená úsporám programu HOUSEnerg Modernizačního fondu RODINNÉ DOMY “Oprav dům po babičce“ platné vyhlášením příslušné výzvy (září 2023)

OPRÁVNĚNÝ ŽADATELÉ
Žadatelem o podporu může být pouze ZLETILÁ EKONOMICKY AKTIVNÍ FYZICKÁ OSOBA, která je vlastníkem stávajícího rodinného domu.
Žadatel je povinen zůstat vlastníkem nemovitosti a mít v ní trvalý pobyt po celou dobu udržitelnosti
Vlastníkem se pro účely těchto závazných pokynů rozumí osoba vlastnící předmětnou stavbu, na které budou prováděna podporovaná opatření podle žádosti o podporu (pojem spoluvlastník není v Závazných pokynech vysvětlen / je třeba se obrátit na krajské středisko SFŽP ohledně vysvětlení možnosti spoluvlastnictví).

Podporu nelze poskytnout v případě, že předmětem žádosti je stavba, na jejíž výstavbu byla v minulosti poskytnuta podpora z programu Zelená úsporám, Nová zelená úsporám 2013 popř. Nová zelená úsporám v oblasti B

Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována a uhrazena (i částečně formou záloh) po 1. lednu 2021. Základní podpora (bez bonusů uvedených v kapitole 4.5 Dotační bonusy) na jednotlivá opatření (aktivity) v žádosti je omezena na max. 50 % přímých realizačních výdajů.
Podpora je poskytována Fondem:
- ex post formou dotace u žádostí podaných po realizaci opatření;
- ex ante formou ZÁLOHY u žádostí podaných před dokončením realizace opatření.

MINIMÁLNÍ ROZSAH projektové dokumentace pro oblast A – ZATEPLENÍ
- Výkresová část stávajícího a nového stavu.
MINIMÁLNÍ ROZSAH energetického hodnocení pro oblast A – ZATEPLENÍ
- Průkaz energetické náročnosti budovy
- Schematické nákresy budovy
- Protokoly výpočtů

RESUMÉ
Předností dotačního programu NZÚ - OPRAV DŮM PO BABIČCE je zejména možnost získání dotačních prostředků zálohově před realizací a dotační bonusy. Parametry, které musí RD po provedené stavebních úprav splnit jsou srovnatelné s klasickou NZÚ optimální opatření.
Pokud máte schválenou NZÚ dotaci FVE (nevím, zda se jedná pouze o akceptaci nebo již byla vyplacena), je na zvážení, zda pro Vás nebude výhodnější od žádosti odstoupit a podat ŽÁDOST na komplexní úpravy v novém dotačním programu.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk