Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.7.23 / dotaz č. 164233
Dobry den,

Je mozne v ramci poradenstvi pozadat o orientacni zhodnoceni, zda je mozno žádat v budoucnu o dotaci?
Mame cca 100 let stary dum. Vyměněna okna a dveře za trojskla. Sklep (mensi 1/2 domu) zatepleny 10 cm sedeho polystyrenu. Letos jsme chtěli na nzu light zateplit severni stenu 20 cm polysteren baumit open.
Snažím se zjistit, zda je možno orientačne rici, jestli s temito opatrenimi bude realne splnit technicke pozadavky u dotace "oprav dum po babicce". Tedy např. Snížení prostupu tepla obálkou vice než 20%.
Jak to chodí? Je možno se nejdříve někde po technické stránce orientacne poradit, že parametry dotace budou splněny a pak si zaplatit potrebny odborný výpočet? Nebo takove poradenstvi neni nikde mozne a je třeba rovnou zaplatit cca 20 tisic za výpočet odborne firmy, ze ktereho se třeba dozvim, ze o dotaci žádat nemůžeme? Děkuji a preji krasny den
Dobrý den,

Dotaci "Oprav dům po babičce" bude vyhlášena od 1.1.2024. To, co nyní již bylo ze strany uveřejněno, že se bude vycházet z technicko - ekonomických parametrů stávající dotace NZÚ, která již platí. Tam je maximální částka omezena 50% vynaložených nákladů, a jednotlivé čerpání je podmíněno splnění technických podmínek. Vše se tedy bude v případě zateplení rodinného domu odvíjet od hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla Uem.

Na základě popsaného zateplení lze počítat zcela určitě s 10 % snížení hodnoty průměrného součinitele tepla, avšak bez potřebného detailního výpočtu, který musíte uhradit nelze "garantovat" čerpání maximální částky dotace (větší než 20 %).
Tedy bez konkrétního přesného zadání a zaplacení za výpočet nelze formou EKIS provést toto zdarma.

Myslím si, že pokud chcete snížit energetické náklady na vytápění, nelze se jen orientovat na oblast zateplení, protože energetické úspory mohou vznikat i v oblastech hospodaření s energií, třeba na přípravu teplé vody, využívání vlastního zdroje elektřiny ke snížení energetické závislosti na dodavateli apod., kde také není vždy jasné za jako dlouho se úsporná řešení vyplatí. Bude vždy záležet na cenovém posunu nakupovaných zdrojů (tepla, elektřiny, plynu, olejů, apod.). Takže i u vytápění, pokud se ceny energií budou snižovat, bude Vám klesat návratnost vynaložených prostředků. Není proto vždy optimem jít jen a pouze za tabulkovými maximy, ale vyhledat a najít optimalizaci pro daný objekt, což může být vždy odlišné řešení u každého jiné.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk