Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.8.23 / dotaz č. 165526
Dobrý den, prosím o radu k následujícím dotazu:
Opravuji rekreační chatu původně typ okál s dřevotřískovými panely tl. 50mm. Jsou vyměněny obvodové stěny za Ytong tl. 150 - 200mm, na ně polystyren tl 60 - 100mm. Vyměněna jsou i okna a balkonové dveře. Dále bych chtěl instalovat fve pro ohřev vody a dešťovou nádrž. Během letošního roku se chystám nahlásit trvalý pobyt. Dotaz zní zda bych měl nárok na nějakou dotaci, např. Oprav dům po babičce? a jaké dokumenty by bylo nutné doložit?

Děkuji.
Dobrý den,
aktuálně je dotační titul Nová zelená úsporám (NZU) pozastaven s tím, že od září letošního roku by se měl opět spustit příjem žádostí v nové výzvě NZU a také nově program Oprav dům po babičce (ODPB). Ze zveřejněných pokynů jsou v obou programech podporovány i rekonstrukce na rekreačních objektech, ovšem s podmínkou, kterou uvedu níže.
U varianty ODPB je dotována pouze celková rekonstrukce domu. Je tedy nutné vyřešit zateplení obvodových stěn, podlah na terénu, stropů či střešního pláště a kvalitní výplně otvorů, a to vše ve standartu na úrovni dnešních novostaveb. Předpokládám tedy, že toto není vaším cílem.
Oproti tomu klasická výzva NZU umožňuje tři stupně rozsahu renovace domu: dílčí, základní a optimální. Zde je tedy možné získat dotaci i na dílčí rozsah zateplení, případně i instalaci fotovoltaického systému i systém na zachytávání dešťové vody. V podmínkách NZU je však uvedeno, že dotování rekreačních objektů je možné pouze v případě, že jsou užívány k trvalému bydlení minimálně dva roky před podáním žádosti, což se prokáže nahlášeným trvalým pobytem (občanským průkazem, výpisem registru obyvatel).
Pokud tedy ve vašem rekreačním objektu nemáte trvalý pobyt min. dva roky, nelze aktuálně zažádat o žádnou dotaci z programu NZU.
Bližší informace o obou programech naleznete na oficiálních stránkách programu: www.novazelenausporam.cz.

S pozdravem,
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB