Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.8.23 / dotaz č. 165551
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně možných dotací nejspíše k dotacnimu titulu "Oprav dům po babičce". Jsem cca rok vlastníkem rekreačního objektu (chaty), kterou ale obývám po celý rok. Chata je zděná a má jedno patro. Rád bych chatu zateplil, doplnil podlahové vytápění, dále tepelné čerpadlo pro vytápění + ohřev TUV a také osadil střechu solárním panelem, pro ohřev TUV, případně jako předehřev topné vody.

Součástí rekonstrukce by zřejmě bylo rozšíření obytné plochy ( včetně a zateplení) a rekonstrukce (zateplení) střechy.

Na chatě zatím nemám hlášen trvalý pobyt, jak velký by to byl problém?

Rád bych se zeptal zda má a případně v jaké míře šanci podobný projekt uspět s žádostí o dotaci.
Dobrý den,
aktuálně je dotační titul Nová zelená úsporám (NZU) pozastaven s tím, že od září letošního roku by se měl opět spustit příjem žádostí v nové výzvě NZU a také nově program Oprav dům po babičce (ODPB). Ze zveřejněných pokynů jsou v obou programech podporovány i rekonstrukce na rekreačních objektech, ovšem s podmínkou, kterou uvedu níže.
U varianty ODPB je dotována pouze celková rekonstrukce domu. Je tedy nutné vyřešit zateplení obvodových stěn, podlah na terénu, stropů či střešního pláště a kvalitní výplně otvorů, a to vše ve standartu na úrovni dnešních novostaveb. Je tedy otázka, zda je takový komplexní rozsah rekonstrukce ve vašich možnostech.
Oproti tomu klasická výzva NZU umožňuje tři stupně rozsahu renovace domu: dílčí, základní a optimální. Zde je tedy možné získat dotaci i na dílčí rozsah zateplení, případně i instalaci solárního systému. U výměny zdroje vytápění za tepelné čerpadlo záleží jaký zdroj by byl nahrazován. Dotován je pouze přechod z kotle na tuhá paliva 1. nebo 2. emisní třídy, lokálních topidel na tuhá paliva, elektrokotle či nově z plynového kotle stáří minimálně 20 let.
V podmínkách NZU je však aktuálně uvedeno, že dotování rekreačních objektů je možné pouze v případě, že jsou užívány k trvalému bydlení minimálně dva roky před podáním žádosti, což se prokáže nahlášeným trvalým pobytem (občanským průkazem, výpisem registru obyvatel).
Pokud tedy ve vašem rekreačním objektu nemáte trvalý pobyt min. dva roky, nelze aktuálně zažádat o žádnou dotaci z programu NZU.
Bližší informace o obou programech naleznete na oficiálních stránkách programu: www.novazelenausporam.cz.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB