Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.8.23 / dotaz č. 165916
Dobrý den,
našla jsem na Vás kontakt na internetu a zaujala mě možnost konzultace týkající se energetických úspor.

Zvažuji využití dotace z programu "Oprav dům po babičce", aktuálně se snažím zorientovat zejm. v tom, zda je to pro mě (můj dům) vhodné řešení.

Mám starý dům (statek) z r. 1937, po dílčích úpravách (zateplení podlah v asi 1/3 podlahové plochy přízemí, nová koupelna, odpady atd.) a pochopila jsem, že v případě využití tohoto programu je nutné zateplit dům komplexně. S tím bych neměla problém, ale

1) připadá mi skoro zrůdné (a možná i nefunkční-plísně?) polepit starý dům z plných cihel min. 20 cm plastu (polystyrenu) - pochopila jsem ale správně, že jiná forma zateplení není v rámci programu uznatelná? Nebo je podstatné stanovisko energetického specialisty, tzn. pokud s jiným typem zateplení, vhodnějším pro "starý dům", dosáhneme požadovaných hodnot, je to průchodné?

2) aktuálně máme zdroj tepla kamna na dřevo s výměníkem a rozvody do radiátorů - s tímto zdrojem tepla se asi nedá dosáhnout na energ. náročnost stavby "B", nebo to není ztracené? Do budoucna se zajímám o variantní tepelný zdrok, konkrétně TČ voda-voda, s ohledem na jeho vyšší výkonnost a nižší náklady na instalaci apod., ale mám za to, že takové řešení také není podporované v rámci dotačního programu?

Nevím, zda mi s tímto budete umět poradit, ale přijde mi škoda to nezkusit :-) V každém případě děkuji za Váš čas.
Dobrý den,

základními podmínkami dotačního programu Oprav dům po babičce jsou stáří rodinného domu více než 10 let (žádost o povolení / ohlášení stavby podána před 1.7.2013) a osoba žadatele - zletilá, ekonomicky aktivní fyzická osoba, která je spolu/vlastníkem dotčeného rodinného domu a má v něm trvalé bydlení. Předpokládám, že ve Vašem případě jsou obě podmínky splněny.

Dotační program se člení do 3 oblastí (A, C a D), přičemž 2 z nich mají ještě podoblasti. Dle Vašeho sdělení směřujete k oblasti A – ZATEPLENÍ a podoblasti C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA.

V rámci provedení opatření A – ZATEPLENÍ je třeba dosáhnout požadovaných parametrů jednotlivých zateplovaných nebo měněných konstrukcí, vlastností domu jako celku a úspory energií z neobnovitelných zdrojů i energií obecně. To posoudí energetický specialista v rámci navrhovaných opatření. Nikde není požadováno, abyste dům oblepovala polystyrenem - to je jen jedna z možností, specialista by mě definovat, navrhnout a posoudit ideální opatření pro konkrétní dům.

Otázka 2) obsahuje 2 podotázky:

Dřevo je považováno za ekologický (parametr Primární Energie z Neobnovitelných Zdrojů = 0,2) a současně energeticky výhodný (výhřevnost cca 13 MJ/kg) zdroj tepla. Nicméně parametr energetické náročnosti stavby nezávisí pouze na nositeli tepla, ale na řadě dalších parametrů samotné stavby a způsobu jejího užívání. Dosažení parametru B s kamny na dřevo v kombinaci s dalšími opatřeními (zateplení stavby, kvalitní okna, větrání s rekuperací apod.) je reálné, ale bez doprovodných opatření pravděpodobně nikoliv.

Pokud jde o výměnu zdroje tepla, podoblast C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA podporuje osazení moderních topných zdrojů výměnou za:
- kotle na pevná paliva, nižší než 3. třídy dle ČSN EN 303-5;
- kotle na topné oleje;
- lokální topidla na pevná paliva, sloužících společně jako hlavní zdroj tepla pro vytápění;
- elektrické vytápění (za systém s tepelným čerpadlem),
- plynových kotlů a topidel stáří min. 20 let (za tepelné čerpadlo).
Vámi uváděná kamna s výměníkem a radiátorovým okruhem nelze považovat za lokální topidlo, ale centrální zdroj - jeho výměna tedy opravdu není podporována.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk