Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.23 / dotaz č. 166109
Rádi bychom podali žádost o dotaci (NZÚ light). Zdědili jsme domek , ve velmi špatném stavu (z roku 1938), který jsme začali renovovat. Požádat jsme chtěli o dotaci na venkovní dveře. Trvalé bydliště máme v Německu, ale to se bude po renovování pravděpodobně měnit. Cizí příslušníci ale nejsme, máme 2 občanství.
Pro podání žádosti o dotaci v NZÚ LIGHT je třeba splnit podmínky OPRÁVNĚNOSTI ŽADATELE dle aktuálních Závazných pokynů platných od 2.5.2023.
Žadatelem o podporu může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má TRVALÝ POBYT počínající před 12. 9. 2022 a zároveň:
– žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu a po dobu administrace žádosti STAROBNÍ DŮCHOD nebo INVALIDNÍ DŮCHOD 3. stupně, nebo
– žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ V DANÉ NEMOVITOSTI (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).

RESUMÉ - v případě že k 12.9.2022 nemáte v objektu trvalé bydliště nejste oprávněnými žadateli dotačního programu NZÚ LIGHT pro nízkopříjmové domácnosti.

Doporučuji zvážit pro kompletní renovaci / zateplení využití klasického dotačního programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM, který bude vyhlášen od 09/2023. Pro získání dotace budete potřebovat Odborný posudek (projekt+energetické hodnocení před a po úpravách), EKIS a M-EKIS poskytují bezplatné poradenství po návštěvě nemovitosti, kde Vám vyčíslí v elaborátu Návrh energeticky úsporných opatření NEO-RD orientačně výši možné dotace na jednotlivá opatření a doporučení ke splnění podmínek programu. Pro zpracování NEO-RD je optimální zpracovateli poskytnout projektovou dokumentaci stávajícího stavu (pokud je k dispozici) a popis stávajících technologií vč. stávajících ročních spotřeb energií.
Trvalé bydliště v Německu pro tento typ dotačního programu by nemělo být na překážku v případě, že stávající objekt Rodinného domu je určen k trvalému bydlení, tj. je takto kolaudován a zapsán v Katastru nemovitostí.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk