Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.8.23 / dotaz č. 166488
Dobrý den,
Chystám se na svém rodinném domě dělat komplet novou střechu včetně krovů a váhám zda následně realizovat i nějaké její zateplení (např. vatou a sádrokartonem) vznikla by tak čistá, ale nevytápěná půda. Bylo by reálné na takovouto rekonstrukci čerpat dotaci z programu “oprav dům po babičce” a je možné žádat o čásku na základě ceny celé rekonstrukce střechy nebo jen ceny následného zateplení, když stav původní staré střechy žádné zateplení neumožňuje?
Co je případně potřeba pro žádost o dotaci - musím mít projekt vypracovaný nějakým specialistou nebo stačí cenová nabídka firmy, která by rekonstrukci realizovala?
Děkuji
Dobrý den,
na rekonstrukci tak malého rozsahu, jak uvádíte není možné čerpat dotaci z programu "oprav dům po babičce". Tento program je určen jen na komplexní zateplení rodinného domu, po kterém dosáhne objekt na průměrný součinitel prostupu tepla ≤ 0,70 Uem,R - tedy zjednodušeně o 30% lepší parametry než je vyhláškou vyžadováno pro větší změnu dokončené budovy. V praxi je to tedy zateplení podlah na zemině nebo nad suterénem, zateplení fasády, výměnu oken a zateplení střechy nebo stropu pod půdou a to izolantem v nadstandardní tloušťce.
Odpovídá:  Ing. Arch. Martin Šimůnek - M-EKIS Kladno, Ing. arch. Martin Šimůnek tisk