Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.8.23 / dotaz č. 166690
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možné kombinovat podporu z Nové zelené úsporám Light a z nového programu Oprav dům po babičce.
Jde o to, že bych ráda co nejdřív, ideálně ještě před zimou, vyměnila okna. Na NZÚL není potřeba projekt a administrace by měla být tudíž jednodušší a rychlejší. Zároveň se mi zdá, že v rámci podpory z NZÚL se dá na okna a dveře dostat víc peněz než z programu je Oprav dům po babičce, je to možné?
Nerada bych ale udělala chybu a zavřela si dveře k podpoře z programu Oprav dům po babičce.
Děkuji za odpověď s pozdravem
Dobrý den,

kombinace podpory z obou programů je možná, ale s několika omezeními:

1. Podpora nesmí být čerpána na stejná opatření.

2. Požadavky na žadatele - v případě NZÚL musí být žadatel spolu/vlastníkem posuzované nemovitosti (rodinný nebo trvale obývaný rekreační dům) a mít v ní trvalý pobyt od 12. 9. 2022 a dříve, v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu musel pobírat příspěvek na bydlení anebo všichni členové jeho domácnosti musejí pobírat starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, stáří domu nerozhoduje; v případě Oprav dům po babičce žádající spolu/vlastník musí být v domě přihlášený k trvalému pobytu v čase podání žádosti o dotaci, ale dále i po dobu následujících 10 let, být ekonomicky aktivní (vč. pracující důchodce, pracující student nebo učeň, či rodič na mateřské dovolené), stáří domu musí být více než 10 let (žádost o povolení / ohlášení stavby podána před 1.7.2013).

3. NZÚL je administrativně skutečně jednodušší, jsou stanoveny pouze základní fyzické parametry podporovaných opatření, bez nutnosti posouzení jejich dopadu na celkovou energetickou bilanci domu. Pro podání žádosti o dotaci Oprav dům po babičce budete potřebovat zpracování projektové dokumentace (zjednodušené) a energetického posouzení. Projektovou dokumentaci zpracovávají autorizovaní stavební inženýři pro příslušný druh opatření, nebo autorizovaní architekti, energetické posouzení pak energetičtí specialisté (opatřeními je třeba dosáhnout požadovaných parametrů jednotlivých zateplovaných nebo měněných konstrukcí, vlastností domu jako celku a úspory energií z neobnovitelných zdrojů i energií obecně - opatření je tak třeba navrhnout, optimalizovat a posoudit). Pro zjištění těchto odborníků dle adresy domu lze použít následující webové stránky:
https://www.ckait.cz/autorizovane-osoby
https://www.cka.cz/komora/autorizovani-architekti
https://www.mpo-enex.cz/experti

K Vašim dílčím otázkám:

Výše podpory z NZÚL na výměnu jednoho okna nebo balkonových dveří je paušálně 12.000 Kč na jedno okno (nebo maximálně do výše nákladů na tuto výměnu), u vchodových dveří je paušál až 18.000 Kč na jedny dveře. Z Oprav dům po babičce je výše podpory jednotně 4.900 Kč/m2 okna nebo dveří. NZÚL je tedy výhodnější pro okna a balkonové dveře o ploše do 2,45 m2 resp. u vchodových dveří o ploše do 3,65 m2, od většího rozsahu pak Oprav dům po babičce.

Provedením výměny oken z NZÚL může dojít k tomu, že tímto opatřením vylepšíte energetické parametry domu natolik, že následně bude komplikované dalšími opatřeními z Oprav dům po babičce dosáhnout takových dalších energetických úspor domu, které tento program vyžaduje. Obecně mohu uvést, že u starého domu s vysokou energetickou náročností by kombinace těchto postupů neměla být problém, u novějšího domu s jistou mírou energetické úspornosti by tato komplikace nastat mohla. Doporučuji před kombinováním zvažovaného postupu provést posouzení jejich vhodnosti.

Upozorňuji dále, že v některých případech jdou proti sobě požadavky obou programů na žadatele o dotaci - např. pobiratel starobního důchodu vs. ekonomicky aktivní občan (i když i ten může být starobním důchodcem).

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk