Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.8.23 / dotaz č. 166696
Dobrý den, prarodiče mi darovali dům Delta, který kolaudoval dědeček v roce 1982. Uvažuji o zažádání o dotaci "Oprav dům po babičce".
Poradíte, jak postupovat? Plánuji výměnu plastových oken, možná i zateplení a fotovoltaickou elektrárnu. Vše se bude odvíjet od ceny. Dům by potřeboval i výměnu střešní krytiny.

Děkuji za odpověď
Dobrý den,

nejjednodušší je provést konzultaci s energetickým poradcem ze seznamu EKIS, M-EKIS. Poradce vám ZDARMA zhodnotí stav stávajících konstrukcí a zdroje vytápění. Určitě vám to pomůže lépe zhodnotit potřeby pro váš dům.

Dotace "Oprav dům po babičce" je zaměřena na celkové zateplení rodinného domu. Ideálně se jedná o zateplení všech ochlazovaných konstrukcí z vytápěného prostoru do venkovního / nevytápěného. Odhaduji, že pouhou výměnou otvorových prvků nedosáhnete na požadované dotační parametry. Energetický specialista odborným propočtem na vašem rodinném domě navrhne opatření ke splnění dotačních podmínek. Pokud by jste nedosáhl na program "Oprav dům po babičce", z důvodu, že některé navržené opatření nebudete chtít realizovat, nebo nebude technicky možné ho zrealizovat, tak je možné žádat o dotaci z Nové zelené úsporám základní, kde si již můžete vybírat, kterou konstrukci zateplit chcete a kterou ne, ale i zde jsou stanoveny požadavky na jednotlivé konstrukce a alespoň minimální energetickou úsporu.

Dotační programy "Nová zelená úsporám" jsou především určeny pro snížení energetické náročnosti staveb. Bohužel nejsou určeny pro výměnu střešní krytiny ani jiné opravy rodinného domu, která nepřinese energetickou úsporu a tím také snížení vypouštění nebezpečných látek do ovzduší.

Při instalaci fotovoltaické elektrárny je dobré nechat si posoudit únosnost krovu. Je to věc, na kterou se často zapomíná, zvláště u krovů starých vhodných k rekonstrukci.

Přeji hezký den