Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.8.23 / dotaz č. 166843
Dobrý den,

uvažuji nad využitím programu "Dům po babičce". V Roce 2017 jsem pořídil starý dům, který postupně rekonstruuji. Realizoval jsem již částečně zateplení podlah, stropů, podkroví, výměnu výplní stavebních otvorů a instalaci nového výtápění a ohřevu vody (u vytápění byla využita dotace). Aktuálně mi tedy chybí realizovat již jen zateplení obvodových stěn a rád bych řešil i externí stínící techniku na jížní straně domu. Při koupi RD jsem obdržel energetický šítek. Lze tedy pro vyhodnocení komplexnosti provedených úprav vycházet z něj? Poslední fakturované úpravy pocházejí z období před 1.1.2021, takže mi nejde o zpětné proplacení, ale spíše o splnění podmínek programu. Jak bych měl pro realizaci zateplení s využitím programu postupovat? Mohu si zateplení realizovat i sám? Kdo stanový potřebnou tloušťku zateplovacího materiálu?

Dobrý den,
Nejdřív je potřeba vypracovat nový průkaz energetické náročnosti budovy ve stávajícím stavu po vašich úpravách (nové vytápění), poté další průkaz energetické náročnosti budovy s novými zateplenými částí domu.
Porovnáním těchto průkazů zjistíme, zda splňujeme podmínky NZU „Oprav dům po babičce“ a to:
1. Průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy ≤ 0,70 Uem,R
2. Procentní snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy oproti stavu před realizací opatření ≥ 20 %
3. Snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy v MWh/rok ≥ 30 %
4. Snížení výpočtové hodnoty celkové dodané energie do budovy v MWh/rok ≥ 10 %
Výpočtem a porovnáním průkazů vyjde patřičná tloušťka izolace na obálku budovy. Realizace zateplení není podmíněna odbornou firmou.