Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.8.23 / dotaz č. 166931
Chci výměnu oken a balkonu-vlastník bytu 1+1 jako důchodce mám nárok na dotaci ?. V případě, že ano , zabýváte se i realizací? DĚKUJi.
Vážený,
předpokládáme, že Váš dotaz směřuje na dotační program Nová zelená úsporám Light pro nízkopříjmové domácnosti a to na jeho část týkající se podpory v oblasti výměny oken a případně balkónových dveří. Tento dotační program je primárně určen pro tzv. nízkopříjmové domácnosti, kde podle „Závazných pokynů pro žadatele…NZÚ Light…“ části 2.1 …“ může být oprávněným žadatelem o podporu pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12.9.2022 a zároveň : -žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo žadatel v období mezi 12.9.2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení ( není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).
Maximální celková výše podpory na provedení opatření je omezena na 150.000,-Kč a vztahuje se i na výměnu oken a balk. dveří - dotace 12.000,- Kč na jedno okno, potažmo balk. dveře. Všechny pokyny a postupy týkající se tohoto dotačního programu jsou podrobně popsány na web stránkách programu NZÚ Light (https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/jak-na-to-v-nzu-light/) .
Pokud by však nešlo o rodinný dům, ale jednalo by se o bytovou jednotku v bytovém domě, tak na takovou bytovou jednotku v bytovém domě se tato dotace v rámci programu NZÚ Light nevztahuje, tj. ani na výměnu oken a ani na „nějaké úpravy“ týkající se balkónu.
V tomto vypsaném dotačním programu Nová zelená úsporám Light je poradenská a konzultační činnost týkající se zájemců o tento program prováděna pro zájemce zdarma. Pro tuto činnost jsou v jednotlivých regionech k dispozici vybraná střediska MAS (Místní akční skupiny) a EKIS (Energetická konzultační a informační střediska), která se však realizací nezabývají. Také naše středisko EKIS Olomouc výše uvedené poradenské a konzultační služby bezplatně poskytuje. V případě zájmu o služby našeho EKIS v Olomouci nás kontaktujte, abychom mohli dohodnout Vaši případnou konzultaci na našem poradenském středisku v Olomouci (tel. 777 068 990, e-mail svobodapa@volny.cz).
S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk