Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.8.23 / dotaz č. 167029
Chtěl bych dotaci na REKUPERAČNÍ JEDNOTKU v mém bytě. Byt je 6 let starý.
Nevíte, zda je nějaký dotační program? Našel jsem tento https://novazelenausporam.cz/bytove-domy/
Jedná se mi o Řízené větrání s rekuperací, ale já jsem vlastník bytové jednotky, ne bytového domu. Nevíte, zda můžu žádat?
Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory v podprogramu Nová zelená úsporám programu HOUSEnerg Modernizačního fondu
BYTOVÉ DOMY pro žadatele – FYZICKÉ a právnické OSOBY platné vyhlášením příslušné výzvy (září 2023) / ZÁKLADNÍ PROGRAM.
ŽADATELEM O PODPORU může být i VLASTNÍK BYTOVÉ JEDNOTKY v případě ŽÁDOSTI NA VLASTNÍ BYTOVOU JEDNOTKU.
Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována a uhrazena po 1. lednu 2021.

Oblast C – ZDROJE ENERGIE
V této oblasti je podporována instalace obnovitelných zdrojů, popř. využití odpadního tepla v bytových domech.

Podoblast podpory C.4 – VĚTRÁNÍ (VZT) / VÝŠE PODPORY 35000Kč na bytovou jednotku
Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového systému řízeného větrání se zpětným získáváním tepla včetně jejich příslušenství a zapojení. Podporovány jsou následující systémy:
- centrální systémy řízeného větrání se zpětným získáváním tepla,
- decentrální systémy řízeného větrání se zpětným získáváním tepla.

PODMÍNKY pro podoblast C.4
a) Větrací systém musí být navržen dle platných norem a musí zajišťovat řízené větrání všech obytných místností a místností s předpokládaným dlouhodobým pobytem osob v řešených bytových jednotkách.
b) Minimální požadovaná účinnost zpětného zisku tepla je 75 % (deklarovaná účinnost VZT jednotky při návrhovém průtoku vzduchu, stanovená dle EN 308, popř. EN 13141-7, EN 13141-8 nebo certifikace PHI - Passive House Institute). Pro jednotky bez výměníku zpětného získávání tepla, využívající tepelné čerpadlo (tzv. „aktivní rekuperace“) není požadavek na účinnost stanoven.
c) V případě jednotek, u nichž je ke zpětnému získávání tepla využíváno pouze tepelné čerpadlo (jednotky bez výměníku pro zpětné získávání tepla, tzv. “aktivní rekuperace”), jsou podporovány pouze systémy využívající získané teplo k ohřevu teplé vody.

DALŠÍ POŽADOVANÉ DOKUMENTY
- Prohlášení žadatele, že má zajištěn SOUHLAS SPOLUVLASTNÍKŮ NEMOVITOSTI s provedením opatření a přijetím podmínek podpory – pouze v případě, že objekt, na který se žádá o podporu, je ve spoluvlastnictví více osob. Prohlášení žadatel učiní přijetím textu čestného prohlášení v systému AIS.
- Zprávu o instalaci zařízení/realizaci opatření – předkládá se pro oblasti podpory C a D. Závazný vzor a pokyny pro vypracování jsou zveřejněny na webových stránkách programu.
- Dokumenty prokazující technické vlastnosti použitých výrobků – předkládají se pouze u výrobků, které nejsou uvedeny v Seznamu výrobků a technologií (SVT). Vlastnosti použitých materiálů a výrobků a jejich soulad s odborným posudkem je nutno prokázat pro všechny konstrukce a výrobky, které mají podstatný vliv na splnění podmínek programu
- Fotodokumentace provedeného opatření
- Protokol o měření průvzdušnosti obálky budovy (blower door test) – předkládá se pouze u žádostí v oblasti podpory B (včetně nákupu bytové jednotky) a v podoblasti C.4 – Větrání. Protokol musí být v souladu s Metodickým pokynem pro upřesnění měření průvzdušnosti obálky budovy.

Minimální rozsah projektové dokumentace pro podoblast C.4 – VĚTRÁNÍ
- Výkresová část obsahující minimálně půdorysy jednotlivých podlaží se znázorněním umístění jednotky řízeného větrání, schématu rozvodů přívodu a odvodu vzduchu a koncových prvků včetně uvedení vzduchového množství odváděného nebo přiváděného vzduchu v jednotlivých místnostech, typ VZT jednotky a její základní technické parametry.
- Zpráva o instalaci zařízení/realizaci opatření – je součástí dokumentů předkládaných při doložení realizace (viz kap. 5.2 Dokumenty požadované k doložení realizace projektu). Formulář je ke stažení na webových stránkách programu.

Bližší informace k NZÚ BYTOVÉ DOMY získáte při osobní návštěvě na Krajském středisku SFŽP pro Jihomoravském kraji (Kotlářská 51, Brno) dle Vašeho bydliště, kde konkrétní žádosti administrují.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk