Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.8.23 / dotaz č. 167062
Dobrý den,
obracím se na Vás jako na oficiálního poradce NZÚ Light. Maminka si ziskala dotaci NZÚ Light v únoru 2023. Nyní ji začíná stavební firma zatelovat fasádu. Projektant nás upozornil, že tato dotace má nové podmínky ohledně výběru omítky. Hledala jsem to na webu NZÚ Light, ale nic jsem nenašla. Pouze, že omítka má být prodyšná a součástí certifikované ho systému ETICS. Můžete mi prosím potvrdit, že nepotřebujeme žádnou speciální omítku.

Děkuji.

S pozdravem
Dobrý den,
pokud si zpracovatel odborného posudku pro udělení dotace není jistý jakou skladbu navrhnout pro kontaktní zateplovací systém doporučuji:
1) Kontaktovat stavebního projektanta a ten Vám doporučí vhodnou skladbu vzhledem ke stávajícímu stavu Vaší zateplované kosntrukce. Je nutné zohlednit kvalitu povrchu zateplovaného zdiva, kvalitu stávající omítky, vlhkost, rovinnost, požadavky plynoucí z požární bezpečnosti atd.
2) Případně se držte certifikované skladby doporučené výrobcem.

Typ omítky není z pohledu dotačního titulu Nová zelená úsporám LIGHT nijak přesně definován, je ale nutné, aby omítka byla správně navržena tak aby celý kontaktní zateplovací systém správně fungoval.
- Vnější omítky by měly být součástí certifikovaného systému ETICS, aby nedocházelo k poruchám omítky nebo kondenzaci vodní páry.
- Vnější prodyšná omítka
- Doporučuji vybrat si firmu, která má Osvědčování odborné způsobilosti k provádění ETICS

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk