Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.8.23 / dotaz č. 167250
Dobrý den, chtěl bych požádat o dotaci na solární panely. Jsem v invalidním důchodu. Můžete mi s tím nějak pomoci?
Dobrý den.

Na solární panely je možné žádat dotaci v programu „Nová zelená úsporám Light“ a „Nová zelená úsporám“ v oblasti C2 a C3.
V programu Nová zelená úsporám Light je ale možné žádat dotaci jen na ohřev teplé vody a to buď solárním termickým ohřevem nebo fotovoltaickým ohřevem.
Pokud byste chtěl využívat fotovoltaický systémy i pro výrobu elektrické energie, tak je to možné jen v programu Nová zelená úsporám v oblasti C3.

Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light) – podmínky a podání žádosti:
V programu NZÚ Light můžete žádat o dotaci, pokud splňujete, že žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají
starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně. A také i v případě, že žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení.
Postup, při žádosti podpory z programu NZÚ Light:
- Vyberete si dodavatele solárního systému, který by měl určit výkon solárního systému a objem akumulačního zásobníku. Vycházet by měl z počtu osob v domácnosti, natočení a sklonu střechy, případně dalších okolností.
- Pořídíte si fotodokumentaci před realizací (střecha bez solárního systému a případně stávající zdroj ohřevu teplé vody.)
- Vyhledáte si člena místní akční skupiny České republiky (dále jen „MAS“), nebo pracovníka energetického konzultačního a informačního střediska (dále jen „EKIS/M-EKIS“), který Vám zpracuje a potvrdí Zprávu o navrhovaných opatřeních (odborný posudek).
- Žádost si můžete podat sám prostřednictvím systému AIS SFŽP ČR. Nebo můžete oslovit člena MAS, EKIS, M-EKIS, který Vám poradí s podáním žádosti nebo i podá žádost za Vás.
- K žádosti budete potřebovat ještě Dokument prokazující vlastnictví bankovního účtu žadatele a Dokument prokazující čerpání příspěvku na bydlení nebo důchodu.
Výše podpory obnovitelných zdrojů energie je 90000,- Kč. Celková výše podpory na jednu žádost je omezena na max. 100 % celkových realizačních výdajů projektu. To znamená, že pokud byste celkově zaplatil jen například 80000,- Kč, tak Vám vyplatí těch 80000,- Kč. Pokud byste měl naopak celkové náklady například 200000,- Kč, tak Vám vyplatí jen těch 90000,- Kč.

Nová zelená úsporám (základní program) – podmínky a podání žádosti:
- Žádost je možné podávávat v podoblasti podpory C.2 – PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY nebo podoblasti podpory C.3 – FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY (FVE).
- Budete potřebovat Vyhodnocení úspor a přínosů opatření. Výpočet bude přednostně proveden pomocí výpočtových nástrojů uvedených na webových stránkách programu. Zpracovatel by měla být osoba dodavatelské firmy.
- Na základě „Vyhodnocení úspor a přínosů opatření“ by měl být určen výkon (plocha solárních kolektorů) solárního systému o objem akumulačního zásobníku.
- K žádosti budete potřebovat ještě Dokument prokazující vlastnictví bankovního účtu žadatele. Případně další dokumenty, jako je souhlas spoluvlastníka apod. Program bude spuštěn až v září, kde budou upřesněny všechny požadované dokumenty.
- Žádost nyní nelze podat, protože vyhlášení a spuštění programu NZÚ základní program bude až v průběhu září. Přesný termín zatím není znám.
Výše dotace je zde fixní od 45000,- Kč za solární kolektory až po 200000,- Kč za FVE. Přesná výše dle navrženého opatření. Zde ale platí, že výše dotace je 50% z doložených nákladů. Aby bylo možné získat dotaci 45000,- Kč, je nutné doložit faktury v minimální výši 90000,- Kč.

Důležité upozornění: Instalace podporovaných zdrojů (OZE) musí být provedena dodavatelem s oprávněními dle § 10d zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, v platném znění. Platí pro NZÚ Light i pro NZÚ.

Podání žádostí NZÚ Light je možné i nyní.
Podání žádostí NZÚ (základní program) bude možné až po vyhlášení výzvy v průběhu září.

Další podrobnější informace na stránkách NZÚ odkaz: https://novazelenausporam.cz/dokumenty/nzulight/
a https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/

S pozdravem
Miroslav Sáblík