Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.8.23 / dotaz č. 167286
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně Dotace Oprav dům po babičce. V roce 2021 jsme rekonstruovali 100 let starý dům, který jsme koupili v roce 2019. Již jsme udělali novou střechu, okna, interiér (koupelna, kuchyň,...).
Je možné na tyto opravy zpětně čerpat dotaci? Pokud ano co všechno musíme splnit?
Děkuji Vám za jakékoliv rady.

Přeji pěkný den
Kristýna Němečková
608 994 789
Dobrý den. Uznatelné náklady jsou od 1.1.2021. "Oprav dům po babičce" je myšlen jako snížení energetické náročnosti budovy starších rodinných domů. Tedy domy se musí zateplit komplexně - podlahy, nová okna, zateplení střechy, stropů, obvodových stěn. Pokud by jste vynechali nějakou konstrukcí, nesplníte podmínky "Oprav dům po babičce", ale můžete dotaci čerpat z klasické Nové zelené úsporám. Kde je ale dotace na m2 menší a není rodinný bonus na dítě.
Uznatelné náklady jsou práce a materiál spojené se zateplením konstrukcí, tedy u šikmé střechy např. pojistná fólie, která chrání tepelnou izolaci, ale už ne krytina, klempířské prvky apod. Taktéž i interiér není uznatelný.
Pokud máte okna s izolačním trojsklem po 1.1.2021, šlo by na ně získat dotaci v kombinací aspoň se zateplením nějaké konstrukce (př.strop pod půdou), žádost by se podávala v klasické NZÚ, ne "po babičce".

S pozdravem Ing. Marcela Kovářová
Odpovídá:  Ing. Marcela Kovářová - EKIS Vsetín Městský úřad tisk