Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.8.23 / dotaz č. 167595
Dobrý den, do budoucna chceme přistavovat ke starému domu, zároveň zateplit dům a další věci. Zjistila jsem že od září tohoto roku jsou umožněny dotace různého typu, ale jako lajk netuším jak na to a co se vše na dotace tohoto tipu vztahuje. Proto bych prosila konzultaci s člověkem který se tímto zaobírá a dokázal by mi poradit a zároveň vše potřebné kolem toho zajistit.
Od září 2023 budou otevřeny 2dotační tituly pro rodinné domy NZÚ + 1dotační titul NZÚ LIGHT pro nízkopříjmové žadatele

NZÚ "OPRAV DŮM PO BABIČCE"
pro komplexní úpravy celé obálky + nové technologie... dotace se poskytuje zálohově předem až do výše 1mil.Kč na zateplení a další podpora na technologie
požadavek trvalého pobytu žadatele 10let po dobu udržitelnosti

NZÚ STANDARD
zde je možné požádat i na dílčí opatření i na komplexní opatření ... dotace se poskytuje až po dokončení opatření

NZÚ LIGHT pro nízkopříjmové žadatele (důchodce a domácnosti s příspěvkem na bydlení)
pro dílčí opatření na obálce RD+FVE pro ohřev teplé vody... dotace se poskytuje zálohově předem ve výši max. 150000Kč na zateplení + ve výši max. 90000Kč FVE

Na stránkách www.novazelenausporam.cz jsou zveřejněny v sekci Dokumenty Závazné pokyny pro jednotlivé dotační tituly.

EKIS a M-EKIS střediska poskytují úvodní bezplatné poradenství a zdarma vypracování elaborátu NEO-RD po návštěvě Vaší nemovitosti s orientačním vyčíslením výše možné dotace z programů NZÚ zejména z důvodu nasměrování dalších kroků potřebných k získání dotačních prostředků. Jako podklad pro zpracování tohoto dokumentu je výhodné mít k dispozici projektovou dokumentaci skutečného provedení stávajícího stavu a předložit poradci roční spotřebu energií (elektřina, plyn, ostatní) na vytápění a ohřev teplé vody.

V každém případě k žádosti o dotaci NZÚ pro zateplení a případnou přístavbu Rodinného domu budete potřebovat ODBORNÝ POSUDEK, který se skládá z PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE zpracované autorizovaným projektantem a ENERGETICKÉHO OHODNOCENÍ zpracovaného energetickým specialistou s oprávněním.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk