Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.11.23 / dotaz č. 179830
Dobrý den.

Brzy budu rekonstruovat objekt, který bude sloužit k bydlení a k rozšíření mého podnikání. Rád bych uplatnil v tomto ohledu jakékoliv možné dotace v rámci ekologie a zlepšení životního prostředí. Jak tedy na to?
Dobrý den.

Pokud více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomuto účelu určena a užívána, máte možnost žádat dotaci z programu Nová zelená úsporám (NZÚ).
Pokud by v tomto domě převládalo podnikání a jste podnikající fyzická osoba nebo právnická osoba, která má přidělené české IČ a je oprávněna k podnikání, bylo by možné žádat dotaci z programu pro podnikatele například OP TAK. Tohle jsou ale programy pro podniky a předpokládám, že byste nesplňoval podmínky pro přidělení podpory. Také je v současné době pozastaven příjem žádostí v programu OP TAK (upravují se podmínky).

V klasickém programu NZÚ můžete žádat dotaci zateplení a výměnu výplní otvorů na obálce vytápěné části budovy, tj. na zateplení fasády, zateplení podlah vytápěného prostoru, zateplení stropu nebo střechy a výměna oken a dveří. Dále je možné žádat dotaci na výměnu zdrojů tepla, přípravu teplé vody, fotovoltaické systémy, nucené větrání se zpětným získáváním tepla, instalaci stínicí techniky, teplo z odpadní vody, zelenou střechu, dešťovku a ekomobilitu.
Na poslední tři opatření (Oblast D – adaptační a mitigační opatření) je možné žádat dotaci jen v kombinaci s podporou v oblasti A – zateplení.

Pro oblast podpory A – zateplení potřebujete projektovou dokumentaci a energetické hodnocení.
Zpracovatel projektové dokumentace musí být oprávněná osoba dle definice v závazných pokynech, obvykle projektant pro pozemní stavby. Projektant pak provádí i stavební dozor a vypracovává závěrečnou zprávu. Energetické hodnocení zpracovává energetický specialista s příslušným oprávněním. Obvyklý postup je, že projektant nakreslí stávající stav, energetický specialista udělá potřebné výpočty, zjistí, jaká vychází hladina podpory a následně, podle informací z výpočtu, projektant dokreslí nový stav.
Dotace je 50% z doložených nákladů nebo výsledná maximální výše podpory, která se stanoví jako součet podpory na jednotlivé konstrukce obálky budovy dle m2 zateplovaných nebo měněných konstrukcí.
Žádost se podává prostřednictvím systému AIS SFŽP ČR, kde se všechny dokumenty nahrávají v elektronické podobě. Výsledky energetického hodnocení se také nahrávají do systému ENEX, ze kterého se pak stahují přímo do žádosti.

Výše podpory pro oblast A se dělí na tři základní hladiny: Dílčí, Základní a Optimální. Když podle výsledků energetického hodnocení vychází hladina Optimální a žadatel splňuje podmínky (Žadatelem může být pouze zletilá ekonomicky aktivní fyzická osoba, která je vlastníkem stávajícího rodinného domu. Žadatel nebo některý ze členů domácnosti nesmí vlastnit další stavbu pro bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo členského podílu v bytovém družstvu, který mu zajišťuje možnost užívání bytu.) může žádat podporu z programu „Oprav dům po babičce“. Zde je vyplácena podpora předem a je možné získat bonus na děti ve výši 50000,- Kč.

Tloušťka tepelných izolací vychází dle stávajících zateplovaných konstrukcí a použitém izolantu. Obecně okna vyhovují s izolačním trojsklem.

Kombinační bonus je poskytován v případě, že je v rámci jedné žádosti kombinováno více podporovaných opatření.
Výše bonusu je 10 000 Kč za každé opatření, s výjimkou prvního.

Výměna zdrojů tepla je řešena v podoblasti podpory C.1 závazných pokynů.
K přípravě teplé vody je možné použít termický nebo fotovoltaický systém.
Maximální podporovaný výkon fotovoltaického systému pro výrobu elektřiny (instalovaný výkon FV modulů) je 10 kWp.
Minimální požadovaná účinnost zpětného zisku tepla je 75 % (deklarovaná účinnost VZT jednotky při návrhovém průtoku vzduchu).

Podrobnější řešení zateplovaných konstrukcí a případně dalších opatření by bylo vhodné už řešit s projektantem a energetickým specialistou. Další informace k dotacím NZÚ naleznete na stránkách fondu:
https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/


S pozdravem
Miroslav Sáblík