Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.12.23 / dotaz č. 179955
Dobrý den, potřebovali by jsme informace o případných dotacích a financování na výměnu tepelných zdrojů pro budovu ZŠ Vyskytná u Pelhřimova. Chtěli bychom vyměnit stará akumulační kamna za nová, v rozsahu asi 30ks. Pokud by to šlo, kamna by jsme vyměňovali postupně, v několika etapách, budova má 3 patra. Budova není zateplená, betonový skelet, je zde provedena výměna oken a části vstupních dveří. Děkujeme za odpověď.
Dobrý den,

dotační titul OPŽP umožňovala dotaci (do 31.5.2023) na výměnu zdroje v podobě nové otopné soustavy a instalace tepelného čerpadla nebo obnovitelný zdroj energie (biomasa-dřevo). Váš případ by určitě dotačním možnostem vyhovoval a lze očekávat obdobnou dotaci na tyto opatření.
Dále je zde výzva do 1.3.2024 na komplexní úsporná opatření opatření, kde je bráno, že i vybudování otopeného systému a instalace nového zdroje tepla je komplexním opatřením. Musí zde být splněna podmínka úspory neobnovitelné primární energie ve výši 30%, což náhradou aku. kamen za tepelné čerpadlo nebo kotel na dřevo by jsme splnili.
Dotační možnosti zde tedy jsou a je nutné připravit dokumentaci výměny zdroje tepla v podobě projektové studie a energetický posudek prokazující úsporu energie. Toto ovšem do 1.3.2024, což může být značně šibeniční termín. Obdobnou dotaci ovšem lze očekávat i v letech budoucích a tak je vhodné se spojit s některým energetickým specialistou či osobně navštívit středisko EKIS a probrat možnosti příprav projektu na výměnu zdroje tepla.

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Bohutínský - EKIS Jihlava EAV tisk