Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.1.24 / dotaz č. 181935
Dobrý den,

jsme ve fázi realizace RD, jedná se o jednopodlažní malý bungalov o půdorysu 6,8x18 m, který získal v 6/2022 PENB s třídou B.
Je možné v tuto chvíli získat nějakou dotaci a za jakých podmínek?
Dobrý den,
dotace na výstavbu a rekonstrukci rodinných domů poskytuje program Nová zelená úsporám. https://novazelenausporam.cz/
Pro výstavbu nových budov je určena podoblast podpory B - NOVOSTAVBA.
Výše dotace je jednotná 535 000 Kč.

Pro získání dotace je potřeba splnit předepsané technické parametry (více v Závazných pokynech pro žadatele na webu NZU).
Zejména se jedná o nízkou měrnou potřebu tepla na vytápění, dosažení hodnoty primární neobnovitelné energie, součinitelů prostupu tepla jednotlivých konstrukcí a podobně.
Rovněž se řeší těsnost objektu, dům musí mít instalované nucené větrání s rekuperací a vyřešeno letní přehřívání (stínící prvky).

U bungalovu s třídou B, jak popisujete, je pravděpodobné, že všechny požadavky NZU splněny nejspíše nebudou. Pro podrobnější analýzu doporučuji osobní či online konzultaci.

Pokud by cesta k dotaci přes výše popsanou oblast podpory B - Novostavby nebyla průchozí, je možno získat podporu např. na určité dílčí technologie (oblast podpory C).
Typicky např. fotovoltaika či nucené větrání s rekuperací (pokud byste zvažovali jejich instalaci).
Zde je však požadováno, aby tyto technologie, které by byly předmětem dotace, nebyly započítány v Průkazu energetické náročnosti budovy.

Dále jsou v nabídce dotací i oblasti jako Zelená střecha, Dešťovka či Ekomobilita. Na tyto však nelze žádat samostatně, vždy jen v kombinaci s jiným typem opatření, např. s oblastí B - novostavbou, či oblastí C - zdroji energie.

Pro více informací se podívejte na stránky programu či se obraťte o konzultaci na některé středisko EKIS, https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS







Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk