Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.1.24 / dotaz č. 182107
Dobry den, vlastnim patrovy rodinny dum ze 70let.s rovnou strechou a tento rok premyslim o jejim zatepleni a celkove rekonstrukce strechy. Mam vybranou firmu, vypracovanou cenovou nabidku a chci se optat jak to chodi s pripadnou dotaci? Co je vse k tomu potreba, kolik pripadne % z castky cini dotace atd. Dekuji
Dobrý den,
zateplení konstrukcí na obálce rodinného domu je podporováno z programu Nová zelená úsporám (NZU).
Jednou z variant je program NZU Light, který je však pouze pro tzv. nízkopříjmové domácnosti. Nízkopříjmovost je splněna pokud žadatel a všichni členové domácnosti pobírají buďto starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo domácnost pobírá či pobírala příspěvek na bydlení. Program je aktuálně pozastaven s tím, že by se příjem žádostí měl rozběhnout od 17. ledna letošního roku. Podmínkou zde bylo zateplení celé střešní konstrukce nad vytápěnými prostory a zároveň celková tloušťka tepelné izolace (včetně případné stávající pokud je vyhovující) je minimálně 300 mm. Výše dotace pak činila jednotně 120 000 Kč a max. 100% realizačních výdajů. Je však nutné počkat na aktualizované znění podmínek programu.
Pokud byste nesplňoval nízkopříjmovost, je možné využít klasický program Nová zelená úsporám, který požaduje pouze býti vlastníkem rodinného domu. Zde je však nutné nechat si zpracovat projektovou dokumentaci a energetické hodnocení domu a je nutné dosáhnout (výpočtově) určitých úspor daným plánovaným opatřením a zároveň tloušťka izolace musí splnit určitá kritéria (záleží na celé skladbě konstrukce střechy). Výše dotace vychází pak na 600 Kč/m2 zateplované plochy střechy a max. 50% realizačních výdajů. Příjem žádostí v klasickém programu NZU aktuálně běží a v dohledné době (v řádu měsíců) nehrozí, že by měl být program pozastaven.
Bližší informace o programech naleznete případně na oficiálních webových stránkách: www.novazelenausporam.cz.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB