Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.24 / dotaz č. 182446
Dobrý den, mám dotaz:
vlastním dům z 30. let, v 70 letech přístavba, 90. letech zateplen svépomocí - cca 8mm, -3 stěny pláště budovy, 2004 nová střecha, 2012 plastová okna, 2022 výměna tepelného zdroje - TČ dotované z dotace Zelená úsporám.
Nyní zvažuji rekonstrukci - zateplení střechy, podlah, výměna zbylých oken a vstupních dveří, možná i fotovoltaika, co bych měl provést jako první krok? nechat si spočítat PENB? nebo jak začít a zda je možná i pro tento případu dotace Nová zelená úsporám ( nejsem typ pro dotaci " po babičce" a NZÚ light). Děkuji
Dobrý den,
pokud plánujete rozsáhlejší rekonstrukci domu, doporučil bych vám nejprve osobní bezplatnou konzultaci, v rámci které lze probrat vaše představy, možnosti a probrat i vhodnost dotačního programu Nová zelená úsporám (NZU). Dále je možnost si taktéž zdarma nechat zpracovat návrh energetických opatření (NEO), což je ucelenější dokument s navrhovanými opatřeními, s přibližným vyčíslením možné výše dotace, nákladů na realizaci a také předpokládaných ročních provozních úspor. NEO však nenahrazuje žádný typ odborného posouzení a neslouží jako příloha k žádné žádosti o dotaci.
Pokud byste se rozhodl vydat cestou dotace v NZU, tak je k podání žádosti nutná projektová dokumentace (zpracovává projektant nebo architekt) a energetické hodnocení (zpracovává energetický specialista). Pro vyhledání odborných osob můžete využít například seznam na stránkách programu: https://novazelenausporam.cz/specialiste/ . Tento seznam je však dobrovolný, to znamená, že zde jsou uvedeny pouze osoby, které samy chtějí dát vědět, že zpracovávají potřebné dokumenty pro NZU.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB