Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.1.24 / dotaz č. 182755
Vážená paní, vážený pane,

dovoluji si Vás touto cestou požádat o informaci k čerpání dotace na zateplení fasády a výměny oken u rodinného domu.
V loňském roce se má babička rozhodla darovat mi její rodinný dům, což bylo v březnu 2023 uskutečněno. Babička zde stále samozřejmě žije a má zde zřízeno věcné břemeno k užívání. Dům je z roku 1961 a nachází se v obci Majdalena. Já bydlím v rodinném domě u ČB, které máme ve společném vlastnictví s manželkou.
Existuje nějaká možnost dotačního programu za účelem zateplení domu a výměny zdroje vytápění?
Velmi Vám děkuji za odpověď. S přátelským pozdravem
Dobrý den,
existuje program Nová zelená úsporám (NZU) Light, který je však momentálně pozastaven a bude znovu spuštěn 17.ledna 2024. Zatím nejsou známy finální podmínky, ale zde doposud byla podmínka, že žadatel a všichni členové domácnosti musejí pobírat starobní důchod, musí zde mít trvalý pobyt před 12.9.2022 a zároveň být vlastníkem či spoluvlastníkem nemovitosti. Tím, že vaše babička převedla nemovitost na vás, tak už bohužel nesplňuje všechny podmínky pro NZU Light.
Pro ostatní případy je aktuálně možné využít klasický program NZU, který podporuje mimo jiné i zateplení a výměnu oken v rodinných domech. Zde je však k podání žádosti potřeba projektová dokumentace a energetické hodnocení, kde je nutné dosáhnout úspor a zároveň síla izolace musí splňovat určité podmínky programu. U výměny oken se musí jednat o okna s izolačními trojskly s celkovým součinitelem prostupu tepla Uw max. 0,9 W/m2.K. Výše dotace pak vychází v případě zateplení fasády 600 Kč/m2 a u výměny oken 2 200 Kč/m2.
Výměna zdrojů tepla na vytápění je taktéž podporována z programu NZU, ale pouze pro určité kombinace, kdy záleží na stávajícím typu vytápění a zároveň typu nového zdroje.
Bližší informace naleznete na oficiálních stránkách programu www.novazelenausporam.cz.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB