Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.24 / dotaz č. 183045
Dobrý den,

před 4 lety jsme koupili starší rodinný dům, který sice prošel před cca 15 lety rekonstrukcí, ale je potřeba udělat nové zateplení, hlavně co se týče zateplení střechy. Plánujeme výměnu oken v prvním patře a kompletně nové zateplení stropů a střechy. V létě dochází k velkému přehřívání podkroví.

Vzhledem k tomu, že nerekonstruuji celý dům, nelze uplatnit dotaci "oprav dům po babičce". Ale šlo by dosáhnout na dotaci úspora zelenám? Jestli ano, lze uplatnit dotaci na jen na materiál - plánuji tuto rekonstrukci dělat vlastními silami. Nebo musí být projekt a firma, která to bude provádět? Případně lze čerpat dotaci jen na nové okna?

Případně jaké dotace lze čerpat jen na materiál, abych si mohl tyto práce dělat sám.

Děkuji za odpověď,
Dobrý den,
dotaci na zateplení rodinného domu lze čerpat z programu Nová zelená úsporám.
Dle Vašeho popisu by se zřejmě jednalo o standardní NZU, který má ještě další podoblasti. Pokud se bude jednat o zateplení dílčích konstrukcí, ve Vašem případě střechy + části oken, vedlo by to zřejmě na podoblast podpory A - Dílčí.

Jen pro úplnost úvádím, že NZU kromě standardního programu nabízí rovněž program Oprav dům po babičce a program Nová zelená úsporám light.

Pro podání žádosti o dotaci ve standardní NZU je potřeba mít zpracovanou projektovou dokumentaci a energetické hodnocení.
Samotnou realizaci pak může provádět buď firma, nebo můžete realizovat svépomocí (mimo obnovitelných zdrojů energie).
Vždy je však potřeba dokládat Zprávu odborného technického dozoru.

V případě svépomoci pak můžete uplatnit zejména náklady za materiál, pronájem lešení apod. Nelze uplatnit náklady za práci.
Dotace se počítá z plochy zateplovaných či měněných konstrukcí. Zároveň platí, že maximální míra dotace je 50 % z doložených uznatelných nákladů.

Pokud byste chtěl žádat dotaci pouze na okna, je pravděpodobné, že nebudou splněny požadavky na úsporu vůči původnímu stavu. Obvykle musí být rozsah opatření větší, aby byla požadovaná úspora dosažena.

Pro více indormací se podívejte na stránky www.novazelenausporam.cz
Rovněž doporučuji osobní konzultaci nad konkrétním záměrem v některé z poradenských střediscích EKIS.