Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.24 / dotaz č. 194753
Dobrý den,
mám dotaz ohledně možnosti čerpání dotace na zatepleni střechy a výměny střešního okna . Jedná se o sedlovou střechu o výměře 170 m2 kde bude použita nadkrokevni tepelná izolace PIR sds deska P+D 100mm. Staré střešní okno (cca 15 roku) bude nahrazeno oknem Fakro PTP-VU4. Ještě mě zajímá jestli lze do dotace přidat ohřev TUV tepelným čerpadlem, které máme 2 roky.
Děkují za odpověď
Roman Stoszek
Dobrý den, děkuji za dotaz. Pokud budete chtít dotaci (v tomto případě Nová zelená úsporám "Standard" (NZU)) - dotace typu "Dílčí" pouze na tyto konstrukce je nutné splnit paramtery těchto konstrukcí tak, aby splňovali podmínku U (zateplované konstrukce střechy) ≤ 0,7 UR,j. Vámi zmiňovaná nadkrokevní konstrukce s 100 mm PIR desek umístěných nad krokvemi tomuto požadavku nevyhoví. V tomto případě je U střechy s PIR 100mm = 0,216 W/(m2K), kdy je potřeba splnit hodnotu 0,17 W/(m2K). U střešního okna platí podobný požadavek a to Uw ≤ 0,6 * UR,j / fR. Nutno tedy vybrat okna, která tuto podmínku splňují.
Další věcí je, zda-li by vyhověli i další podmínky nutné pro získání dotace z NZU. To by bylo nutné taktéž vypočítat, což bez dalších podrobností ohledně uspořádání domu a znalostí jeho konstrukcí není možné.

Co se týče TČ (tepelných čerpadel): Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována a uhrazena po 1. lednu 2021. Platby provedené před tímto datem (včetně záloh) nejsou způsobilým výdajem. To znamená, pokud máte proplaceny všechny faktury po 1.1.2021 že by dotace na výměnu zdroje tepla (TČ) pro přípravu TV mohla být uznána. K tomu pár poznámek, které se dají najít v závazných pokynech pro žadatele o dotaci:
- Není podporována instalace tepelných čerpadel využívající odváděný vzduch z vytápěné části domu, ve které je instalován jiný systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla.
- TČ splňují požadavky platné na ekodesign dle nařízení Komise (EU) č. 813/2013
- TČ splňují požadavky pro třídu energetické účinnosti A+ pro zatěžovací profil L nebo vyšší

S pozdravem,
Daniel Šebesta
Odpovídá:  Ing. Ph.D. Daniel Šebesta - M-EKIS 3M85 Havířov, Ing. Daniel Šebesta, PhD. tisk