Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.24 / dotaz č. 194819
Zasílám informace a prosím o radu pro zateplení bytového domu. Jde mi hlavně o radu, která bere jako hlavní především zdraví obyvatel (tak, aby nebyla vysoká koncentrace CO2 v bytech).

Prosím, natrhněte mi nejlepší způsob zateplení cihlového bytového domu z 50. let, kde okna nejsou vysunuta na úroveň fasády, jsou vyměněna a namontována přesně na místo starých. A také tady někdy dochází k vlhnutí zdiva od sklepních prostor.
Mockrát děkuji.
Dobrý den,

co se týká koncentrace CO2 v pobytových prostorech, tak ta stanoví vyhláška 20/2012 Sb. limit 25m3/h na osobu, tak si to můžete sama spočítat podle objemu místností a počtu osob jak Vám to vychází, nicméně předpokládám, že řešíte již zkolaudovaný objekt, tudíž min není jasné na co se předně ptáte. Pokud v souvislosti se zateplením tak mě napadá pouze oprávněná obava z instalace nových oken, která jsou těsnější než stará dochází tak ke snížení stávající infiltraci přirozeného větrání netěsnými spárami. Při instalaci nových oken a dveří je nutné se naučit větrat. Pokud máte nájemné bydlení a bojíte se že nájemníci větrat nebudou, lze toto řešit např. instalací vzduchotechniky, ale to má v důsledku další náklady provozní a údržbové. Daleko lepší mi přijde vybavit okna mikroventilací a nájemníky poučit o větrání.
Co se týče druhé otázky, tak zateplování ostění, nadpraží a parapetu u stávajících oken není nic neobvyklého, běžně se tyto detaily zateplují EPS/XPS tl. 30 - 50 mm, jen je tam potom složitější řešení detailů, ale pokud to máte na dotaci, tak by dodavatel měl stejně dodržet montáž dle ČSN 74 6077.
Co se týče třetího dotazu, tak to je na tom to posoudit na místě, je možné že tam někde zatýká. Pokud je tam nějaký tepelný most, tak by to zateplení stěn mělo vyřešit, ale na dálku těžko říci.

Všeobecně na dotaci nebo na vypracování projektu poptejte někoho z Vašeho kraje, určitě to bude chtít návštěvu, použijte mapku v https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS .