Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.5.24 / dotaz č. 195505
Dobrý den, obracím se na vás žádostí o poskytnutí konzultace ve věci výběru vhodného systému pro ohřev teplé vody a sekundární ohřev vody v topném systému pro rodinný dům. Rodinný dům má střechu situovanou na jih, je nezastíněná. Vytápění rodinného domu je řešeno systémem tepelné čerpadlo a krbová vložka které vyhřívají zásobník (obchodní název) se dvěmi nádržemi vnější nádrž je určena pro kapalinu v topném systému vnitřní nádrž je určena pro předehřev teplé užitkové vody. Nádrž nemá instalovaného šneka na doplnění kapaliny z termo solárních panelů. Přemýšlíme o doplnění fototermických nebo foto voltaických panelů na střechu abychom systém ohřevu teplé vody a sekundárně ohřevu kapaliny v topném systému dotovali se sluneční energie. Technické řešení je snadné pro oba systémy. Potřebujeme poradit s plusy a mínusy obou systému abychom se byli schopni dobře rozhodnout který systém vybrat. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
návrh technologie pro stávající objekt je vždy individuální dle potřeb klienta a způsobu provozu daného objektu proto bych Vám doporučil osobní konzultaci EKIS.

Obecné infomrace k fotovoltaickým panelům a solárním kolektorům:
Účinnost
Účinnost kolektorů FVE je nyní okolo 20% (max. může být v budoucnu 34%) (FVE vyrobí cca 50 až 200 kWh/m²/rok)
Termické kolektory mají naproti tomu účinnost několikanásobně vyšší, kde se udává 75-85% (dle typu kolektoru) – probíhá přímá přeměna sluneční energie na tepelnou (termické kolektory vyrobí minimálně 250 - 500 kWh/m²/rok)

Výhodou fotovoltaických panelů může být jejich vyšší zisk v zimním období, kdy solární kolektory pracují méně.
Výhod a nevýhod těchto systému je velké množství (Výhody solárních kolektorů - vykazují delší životnost, nižší zatížení střešní konstrukce poměrově k výkonu. Nevýhody solárních faktorů - regulace, možné přehřívání, zde je důležité zvolit správný návrh systému atd.)

Pokud vám jde primárně o vyřešení přípravy teplé užitkové vody jsou solární kolektory vhodnou volbou. Dále je vhodná i kombinace s fotovoltaickými panely, které Vám mohou pomoci se spotřebou elektrické energie v domě.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk