Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.5.24 / dotaz č. 195674
Dobrý den,
stavební úřad pří změně užívání stavby pro rekreaci na rodinný dům požaduje doložení průkazu energetické náročnosti budovy. Objekt se nijak nemění. Nejedná se tedy o výstavbu nového domu ani větší změnu dokončené stavby. Dle mého by se PENB dokládat neměl. Případně jaké parametr by tedy měl dům splňovat? Děkuji.
Dobrý den, bohužel nejsme právní poradna a nedokážeme říci, zda je požadavek stavebního úřadu oprávněný.

Souhlasíme s vámi, že nejde o tzv. větší změnu dokončené budovy, tak jak ji definuje zákon č. 406/2000 Sb. Rozhodně jde o změnu dokončené stavby dle stavebního zákona č. 283/2021 Sb.
V tomto zákoně je také požadavek: „Stavba musí být navržena a provedena tak, aby byla vhodná pro určené využití a po celou dobu trvání plnila při běžné údržbě a působení běžně předvídatelných vlivů základní požadavky na stavby, kterými jsou (...) f) úspora energie“. Stavební zákon se v tomto bodě odkazuje na zákon č. 406/2000 Sb. a vyhlášku č. 264/2020 Sb.

Pokud se bude budova posuzovat jako nová stavba nebo jako větší změna budovy (dle zák. č. 406/2000 Sb.), pak musí splňovat požadavky vyhlášky č. č. 264/2020 Sb. ve znění platném od 1. 1. 2023, tj. požadavky na budovy s téměř nulovou spotřebou energie. To starší budova téměř jistě nesplní.
Pokud by se stavba posuzovala jako rekonstrukce, pak se jsou požadavky jen na měněné stavební konstrukce a technické systémy budovy. Jestliže se v budově nic nemění, pak by PENB asi jen konstatoval stávající stav a nulovou změnu.


Přejeme úspěšné řízení!
K. Srdečný, J. Truxa