Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.5.24 / dotaz č. 195803
Dobrý den,
ráda bych se potom v mailu zeptala konkrétněji na naši stavbu a na vhodné řešení v různých tématech. Jako první (/hlavní) mě ale zajímá, jestli je u novostavby vhodné plánovat kromě tepelného čerpadla a fotovoltaiky také nějaký doplňkový zdroj. Prý by mohlo být výhodné v zimě nebo při nárazovém užívání (chalupáři) přitápět biomasou (ať už dřevem nebo peletami). Naopak pro temperování objektu v zimě neužívaného se nám zdá TČ jako nejvhodnější.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pokud se bavíme o rodinném domě a hodláte jej trvale obývat, tak tepelné čerpadlo (TČ) jako hlavní zdroj je jistě vhodný způsob vytápění, ideálně v kombinaci s nízkoteplotním podlahovým vytápěním. Fotovoltaický systém vám naopak může pomoci především v letních měsících mimo topnou sezónu, kdy vám může zajistit ohřev teplé vody a samozřejmě pomoci s běžnou spotřebou v domě jako vaření, svícení, praní, atd. Doplňkový zdroj ve formě krbových kamen není nikterak nutný. Někdo kamna volí pro rychlý a příjemný pocit sálavého tepla. Nebo kvůli jistotě mít zálohu v případě třeba častého výpadku elektřiny. Je však vhodné zvážit, zda přínos takového záložního zdroje má opravdu přínos, jelikož je nutné započítat nejen cenu pořízení kamen, ale i celkově stavbu komína apod. Pokud by byl objekt využíván občasně a nárazově, tak taková krbová kamna dokáží při příjezdu přilehlý prostor vytopit rychleji, nicméně u varianty s TČ je možné operovat s nastavením teplot na dálku, například přes mobilní aplikaci v telefonu, kdy když budete vědět, že pojedete na pár dní pryč, nastavíte si útlum a naopak před návratem si teplotu zvýšíte a přijedete do natopeného domu. Záleží samozřejmě na vícero faktorech, celkové dispozici domu a způsobu využívání.
Pokud byste měla zájem probrat možnosti detailněji, je možné se objednat na bezplatnou osobní či online konzultaci s jedním z našich odborníků na vytápění.

S pozdravem,
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk