Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.5.24 / dotaz č. 195808
Dobrý den,

jsem moc rád, že jsem narazil právě na web www.mpo-efekt.cz, neboť plánuji nákup novostavby RD, ke které byl před pár dny vyhotoven PENB, jehož obsahu jednak plně nerozumím a jednak jsem znepokojen výsledkem. PENB jsem zaslal po domluvě k rukám pana doktora Paška z plzeňské FAV.

Očekával bych, že novostavba s TČ bude dnes v třídě A/B, ale PENB pro kupovanou nemovitost je v třídě C a to s "odřenýma ušima".

Nevím, jestli je projekt domu tak mizerný nebo se jedná o běžný výsledek pro srovnatelné budovy. Napadlo mě, jestli třeba čerpadlo nemá nízký výkon či účinnost.

Mohl bych Vás tímto požádat o komentář k přiloženému PENB, případně Vaše doporučení, jak docílit úspornějšího domu?

Pokud preferujete telefonát před e-mailovou konverzací, budu rád, když mě budete kontaktovat na níže uvedeném telefonním čísle, případně se můžeme domluvit i na osobní schůzce v Plzni.

Děkuji předem za pomoc.
Hezký den.


Dobrý den,

na úvod pár obecných informací. Obecně lze konstatovat, že zateplený dům vytápěný tepelným čerpadlem nutně nemusí splňovat parametry klasifikační třídy B energetické náročnosti, tím méně A. Samozřejmě záleží na míře (efektivitě) zateplení a účinnosti tepelného čerpadla, ale významnými parametry jsou rovněž tvarové a objemové řešení domu, míra prosklení obálky budovy apod., charakter ohřevu vody, osvětlení a zejména větrání. Pokud chce vlastník získat klasifikaci domu ve třídě A, až na výjimky se to nepodaří bez nuceného větrání interiéru s účinnou rekuperační jednotkou, a to i v případech úsporného zdroje vytápění i ohřevu vody a kvalitního zateplení obálky budovy.

Po doplnění podkladů a prostupování poskytnutého PENB konstatuji následující dva základní parametry domu, které nejvíce ovlivňují Váš negativní dojem z jeho energetické náročnosti.

1. Jedná se o bungalov. Tento typ stavby z energetického hlediska patří mezi nejméně výhodné. Negativně ovlivňují jednak parametr Objemový faktor budovy (m2/m3), což je poměr plochy obálky budovy, kterou z domu uniká teplo vůči vytápěnému (řešenému) objemu budovy, a jednak parametr Celková energeticky vztažná plocha budovy (podlahová plocha vytápěných prostor domu), resp. skutečnost, že všechny měrné hodnoty jsou vztaženy na jeden metr čtvereční energeticky vztažné plochy (dodaná energie kWh/(m2.rok)). Přestože dům vykazuje poměrně dobré parametry Průměrný součinitel prostupu tepla a Měrná potřeba tepla na vytápění, je toho dosaženo velmi kvalitním zateplením, což Vás zřejmě vede k domněnce, že by na tom dům měl být daleko lépe. Nepochybuji o tom, že v případě dvoupodlažního domu, tedy domu s větší podlahovou plochou a lepším objemovým faktorem budovy by tomu tak bylo (čím více se dům blíží tvaru krychle - tedy poměru délky:šířky:výšky 1:1:1, tím lépe). Ale bavíme se o bungalovu, u kterého ovšem získáváte jiné benefity (mj. absenci schodiště mezi podlažími).

2. Tepelné čerpadlo je využíváno jen pro vytápění, ohřev vody zajišťuje pouze elektrický bojler. Toto je hlavní příčina zjištěného stavu. Pokud se v PENB podíváte do tabulky BILANCE PODLE ENERGONOSITELŮ a následující tabulky, uvidíte v měsících leden - duben a září - prosinec podíl "energie okolního prostředí", tedy energie kterou tepelné čerpadlo odčerpá z okolního vzduchu - v uvedených měsících pro potřeby vytápění. Tento podíl je ale nulový v letních měsících, kdy tepelné čerpadlo není využito a energonositelem je pouze elektřina pro ohřev vody. Pokud by tepelné čerpadlo bylo využito i pro ohřev vody, byl by v těchto měsících, ale i v měsících topné sezóny výrazně zvýšen podíl energie odebrané okolnímu prostředí, vyvážené snížení spotřeby elektrické energie.

Provedl jsem pro Váš dům předběžné výpočty, na základě kterých nemohu garantovat posun domu do klasifikační třídy B, ale zcela jistě došlo by k významnému snížení primární energie dodávané z neobnovitelných zdrojů a zásadnímu přiblížení hranici mezi třídami B a C.

Moje doporučení tedy zní, najít cestu k využití tepelného čerpadla i pro ohřev vody. Jednak investice do čerpadla bude více zhodnocena, a jednak dům nabude výrazně lepších ekonomických i ekologických parametrů jeho provozu.

Přeji hezký den.

Jan Pašek