Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.24 / dotaz č. 196199
Máme rodinný dům v Beskydech, kde nejsme trvale přihlášeni, ale trávíme tam 8 měsíců v roce. Oba jsme důchodci (já 83 let, žena 81 let). Budeme provádět výměnu oken a okenic, výměnu vstupních dveří a jedněch vnitřních dveří. Máme nárok na dotace z programu Zelená úsporám Light?
Pokud ne, lze využít program Zelená úsporám Standard. Je otázkou, zda na dotace dosáhneme a zda se vůbec vyplatí. Celková plocha oken a dveří činí 12 m2, okenic 9,6 m2, celkem tedy 21,6 m2.
Jde o starou chalupu, postavenou v roce 1937, nemáme žádné doklady stavební ani o součiniteli prostupu tepla obálkou budovy, natož o součiniteli prostupu tepla měněných výplní budovy. Zůstává otázkou zda touto výměnou splníme požadavky na tepelnou prostupnost a tudíž dosáhneme na dotace. Odborné posudky pro splnění těchto požadavků naší chalupy před výměnou oken a dveří nebudou levné. Převýší dotace, pokud ji získáme, výše zmíněné náklady?
Dobrý den,
dle popisu Vaší situace výše, bohužel nemáte nárok na dotaci NZÚ Light určenou právě pro seniory.
Podmínky pro přižnání dotace nesplňujete, pokud v daném objektu nemáte vedeno trválé bydliště - a to nejpozději k 22.9.2022.
O NZÚ standandard žádat můžete.

NZÚ Standard je zaměřena na zateplení obvodových stěn, střechy, stropů a podlah u stávajících rodinných domů. Podpora se vztahuje i na výměnu oken, dveří a jiných stavebních otvorů, instalaci stínicí techniky a na projekt.

K určení samotné výše dotace a zodpovězení dotazu, zda na dotaci dosáhnete - je třeba najít si projektanta a energetického specialistu, kteří pro Vás zpracují potřebné podklady, bez kterých se samotná žádost neobejde.
Podpora dotace NZÚ je poskytována ex post (po doložení realizace).

Postup přehledně popsán např. zde:
https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/krok-za-krokem/



S pozdravem
D.S.
Odpovídá:  Ing., Ph.D. David Sýkora - M-EKIS Ostrava, Ing. David Sýkora, Ph.D. tisk