Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.5.24 / dotaz č. 196324
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je možné "donutit" firmu, která provádí vyúčtování tepla (Koncept FAST s.r.o.) k tomu, aby mi předložila dokumenty na základě, nichž jsou vypočítány poměrové polohové koeficienty a koeficient výkonu topení. Můj byt je rohový v posledním patře (8. patro).
Oslovila jsem firmu již v roce 2019, kdy jsou dostala vyúčtování po výměně topení v obývacím pokoji. Žebrové topení 33 žeber) bylo z důvodu stáří vyměněno za deskové. Koeficient v nákladech se zvýšil, tzn. i náklady. Firma mi sdělila, že příště si mám požádat o výpočet výkonu, pokud budu opět měnit topení. V současné době to vypadá, že se bude muset měnit ocelové žebrové topení (28 žeber) za deskové. Oslovila jsem firmu Koncept FAST s.r.o., která mi poslala sdělení, že mám nahradit topením s výkonem při teplotním spádu 75/65/20 v rozmezí 1650-1800 W.
Vzhledem k tomu, že poloha rohového pokoje je směrem na sever a tento pokoj nejvíc trpí vlhkostí, rozhodně nelze snížit výkon topení. Zároveň usiluji o to, aby firma vzala potaz polohu bytu, tzn. rohový pod střechou. Bohužel narážím na neochotu tyto materiály poskytnout. Dle sdělení představitelů našeho SVJ ani výbor nemá tyto materiály s výpočtem k dispozici.
Můžete mi prosím poradit, jaké mám možnosti donutit firmu konat?
Děkuji
Dobrý den,
poskytovatelem služby, tedy dodávky tepla do bytu, je SVJ. Nikoliv firma, která mu smluvně zajišťuje službu „rozúčtování nákladů na vytápění a přípravu teplé vody“. Veškeré požadavky musíte směřovat na SVJ.

Vyhláška č. 269/2015 Sb., Vyhláška o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům
§ 6
Vyúčtování nákladů na vytápění a nákladů na poskytování teplé vody příjemcům služeb
Ve vyúčtování poskytovatel služeb, kromě náležitostí stanovených zákonem, uvede:
g) koeficienty a součinitele použité pro přepočty podlahové plochy nebo započitatelné podlahové plochy konkrétního bytu či nebytového prostoru a pro přepočty odečtů měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění u příjemce služeb,

V této části vyhlášky, je dle mého názoru, zcela jasně uvedeno, že Vámi požadované údaje je povinno poskytnout SVJ (tedy poskytovatel služby). Pokud v současné době těmito údaji nedisponuje, je nutné aby se SVJ obrátilo na firmu, která mu službu „rozúčtování nákladů“ poskytuje.

Tento článek je sice trochu starší, nicméně se odkazuje na stále platnou vyhlášku č.269/2015 Sb. (https://vytapeni.tzb-info.cz/mereni-a-regulace/16220-jak-se-pripravit-na-rozuctovani-roku-2018-povinnosti-vlastnika-domu-s-byty) A z tohoto článku cituji část textu: „Správce nebo specializovaná rozúčtovací firma Vám mohou dobře poradit, ale konečné rozhodnutí o způsobu rozúčtování musí vždy učinit vlastník domu.“ (konec citátu)

Domnívám se, že pokud vám vlastník budovy (SVJ) informace neposkytne, můžete požádat o rozhodnutí nezávislý soud. Tato problematika je však mimo rámec tohoto poradenství i mimo moje profesní zaměření.
-------------
Výměna ocelového článkového tělesa.
Uvádíte 28 článků. Podle technické dokumentace (https://m.tzb-info.cz/otopne-plochy/5779-vymente-stare-za-nove) jsem dohledal tepelný výkon jednoho článku 110 W při charakteristice (90/70/20 °C) což odpovídá výkonu 87 W (75/65/20). Radiátor disponuje tepelným výkonem 87*28 = 2436 W při (75/65/20).
Vysvětlení hodnot v „charakteristice“:
90 °C – jmenovitá hodnota topné vody na vstupu do tělesa
70 °C – jmenovitá hodnota topné vody na výstupu z tělesa
20 °C – jmenovitá teplota vzduchu v místnosti, ve které je těleso osazeno
Je zřejmé, že se jedná o „původní radiátor“ z doby výstavby objektu. Mnoho objektů prošlo alespoň částečnou rekonstrukcí – zateplením a požadavky na výkon jednotlivých radiátorů v jednotlivých místnostech se snížily. Právě v tomto aspektu vidím důvod, proč je vám navržen nový tepelný výkon v rozsahu 1650 - 1800 W.
Odpovídá:  Ing. Jiří Merhout - EKIS Most Středisko pro úspory energie tisk