Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.5.24 / dotaz č. 196356
Výměna oken a dveří, zateplení a oprava střechy, výměna kotle na tuhá paliva(dřevo).
Dobrý den.

Pokud žadatel splňuje jednu podmínku z uvedených tj. Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo Žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení nebo člen domácnosti v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral přídavek na dítě, může žádat dotaci z NZÚ Light.

V NZÚ Light je možné žádat na výměnu oken a dveří. Výše dotace je stanovena podle počtu měněných oken nebo dveří. Dotace na jedno okno je 12000,- Kč a na jedny dveře 18000,- Kč. Nová okna musí být s izolačním trojsklem a tloušťku rámu minimálně 80 mm nebo musí splňovat požadavek na součinitel prostupu tepla UW ≤ 0,9 W/m2.K.
Je možné zateplit fasádu. Výše dotace se počítá podle běžných metrů zateplované fasády, tj. délka zateplované stěny. Dotace je 6000,- Kč na běžný metr. Minimální tloušťka zateplení je 200 mm. V případě použití materiálů s lepšími tepelněizolačními vlastnostmi je možné přepočítat tloušťku tepelné izolace, kde pak vychází menší tloušťka, například 180 mm nebo 160 mm.
Je možné zateplit strop pod půdou. Minimální tloušťka tepelné izolace je 300 mm. Při použití lepší tepelných izolací je možný přepočet tloušťky. Dotace na zateplení stropu je jednotková a to ve výši 50000,- Kč. Strop musí být zateplený nad celou částí vytápěných prostorů.
Uvádíte opravu střechy. Pokud by se jednalo o výměnu krytiny apod., tak na to žádná dotace není. Pokud by se jednalo i o zateplení střechy, tak je zde opět dotace jednotková (na kompletní opatření) ve výši 120000,- Kč. Tloušťka zateplení je minimálně 300 mm. Při použití lepší tepelných izolací je možný přepočet tloušťky. Tloušťka zateplení platí i na případné šikminy.
Dotaci je možné získat i na zateplení podlahy na zemině nebo podlahy nad nevytápěný prostorem (suterénem). Výše dotace je jednotková a to 60000,- Kč. Tloušťka teplené izolace je minimálně 120 mm.
Pokud je některá konstrukce již částečně zateplena, je možné jen doplnit tepelnou izolaci, aby konečný součet splňoval požadovanou tloušťku, tj. zateplení fasády 200 mm, zateplení stropu a střechy 300 mm a zateplení podlahy 120 mm.
Dotace na zateplení je omezena částkou 150000,- Kč, tak je vhodné si zvolit, co všechno se bude zateplovat.

Pokud žadatel nesplňuje podmínku NZÚ Light je možné žádat dotaci z klasické NZÚ.
Zde je potřeba mít projektovou dokumentaci a energetické hodnocení. Tloušťky tepelných izolací se pak obvykle stanovují na základě výpočtu nebo z požadavků dalších předpisů. Zde se dotace počítá ze zateplovaných a měněných ploch dle tabulky uvedené v závazných pokynech NZÚ.
Výše podpory pro oblast A se dělí na tři základní hladiny: Dílčí, Základní a Optimální. Když podle výsledků energetického hodnocení vychází hladina Optimální a žadatel splňuje podmínky (Žadatelem může být pouze zletilá ekonomicky aktivní fyzická osoba, která je vlastníkem stávajícího rodinného domu. Žadatel nebo některý ze členů domácnosti nesmí vlastnit další stavbu pro bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo členského podílu v bytovém družstvu, který mu zajišťuje možnost užívání bytu.) může žádat podporu z programu „Oprav dům po babičce“. Zde je vyplácena podpora předem a je možné získat bonus na děti ve výši 50000,- Kč.
V klasickém programu NZÚ můžete žádat dotaci zateplení a výměnu výplní otvorů na obálce vytápěné části budovy, tj. na zateplení fasády, zateplení podlah vytápěného prostoru, zateplení stropu nebo střechy a výměna oken a dveří. Dále je možné žádat dotaci na výměnu zdrojů tepla, přípravu teplé vody, fotovoltaické systémy, nucené větrání se zpětným získáváním tepla, instalaci stínicí techniky, teplo z odpadní vody, zelenou střechu, dešťovku a ekomobilitu.
Na poslední tři opatření (Oblast D – adaptační a mitigační opatření) je možné žádat dotaci jen v kombinaci s podporou v oblasti A – zateplení.
Pro oblast podpory A – zateplení potřebujete projektovou dokumentaci a energetické hodnocení.
Zpracovatel projektové dokumentace musí být oprávněná osoba dle definice v závazných pokynech, obvykle projektant pro pozemní stavby. Projektant pak provádí i stavební dozor a vypracovává závěrečnou zprávu. Energetické hodnocení zpracovává energetický specialista s příslušným oprávněním. Obvyklý postup je, že projektant nakreslí stávající stav, energetický specialista udělá potřebné výpočty, zjistí, jaká vychází hladina podpory a následně, podle informací z výpočtu, projektant dokreslí nový stav.
Dotace je 50% z doložených nákladů nebo výsledná maximální výše podpory, která se stanoví jako součet podpory na jednotlivé konstrukce obálky budovy dle m2 zateplovaných nebo měněných konstrukcí.
Žádost se podává prostřednictvím systému AIS SFŽP ČR, kde se všechny dokumenty nahrávají v elektronické podobě. Výsledky energetického hodnocení se také nahrávají do systému ENEX, ze kterého se pak stahují přímo do žádosti.


Dotaci na výměnu kotle na tuhá paliva je možné žádat z kotlíkové dotace nebo z NZÚ (Nová zelená úsporám).
Pro získání dotace z kotlíkové dotace je potřeba splňovat podmínku, že žadatel a všichni členové jeho domácnosti musí pobírat ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně.
Dle Vašeho bydliště můžete žádat dotaci z Kotlíkové dotace V - Dotační program na výměnu kotlů pro nízkopříjmové domácnosti v Jihomoravském kraji II.
Uznatelné náklady jsou od 01.01.2021.

Nový zdroj
Podpora, je poskytována pouze na zdroje tepla, které splňují požadavky směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES.
Výčet podporovaných zařízení je uveden v Seznamu výrobků a technologií, který je k tomuto účelu veden Státním fondem životního prostředí ČR na adrese https://svt.sfzp.cz/. Každý výrobek v tomto seznamu má přidělen tzv. SVT kód.

Výše finanční podpory činí 95 % z celkových způsobilých výdajů, ale maximálně 130000,- Kč.

Žádost o finanční podporu musí být vždy podána nejdříve elektronicky (přes elektronický formulář Jihomoravského kraje) a následně v listinné podobě včetně všech požadovaných příloh.
Pokud máte veškeré doklady, můžete si sama podat žádost na stránkách jihomoravského kraje: https://www.jmk.cz/content/28227 nebo s pomocí poradce M-EKIS, EKIS nebo MAS. Případně může poradce podat žádost za Vás.

Postup pro podání elektronické verze žádosti
Prvním krokem pro úspěšné podání žádosti o finanční podporu je její vyplnění a odeslání v elektronické podobě.
Pro otevření formuláře a elektronické podání žádosti je nezbytné mít v počítači nainstalován program Software602 Form Filler, který je volně ke stažení například přes Dotační portál Jihomoravského kraje (odkaz uveden na stránkách www.jmk.cz).
Dotační portál Jihomoravského kraje je dostupný na adrese https://dotace.kr-jihomoravsky.cz/. Konkrétní dotační program naleznete pod záložkou Dotační oblasti, Životní prostředí.
Po vyplnění a kontrole všech dat ve formuláři žádosti je třeba žádost elektronicky odeslat (podat). Odeslání žádosti na server Jihomoravského kraje se provede pomocí tlačítka na konci žádosti (na tlačítko neklikejte opakovaně, dochází pak k opětovnému podání stejné žádosti, se stejným unikátním kódem).
Po odeslání elektronické verze žádosti je nezbytně nutné si žádost uložit a vytisknout. Odesláním elektronického formuláře dojde k uzamčení žádosti pro editaci a zároveň k uložení dat na server Jihomoravského kraje pod unikátním číselným a písmenným kódem. Kód na elektronické verzi žádosti musí být shodný s kódem na uložené a následně vytištěné listinné verzi žádosti. Pokud bude žádost uložena a vytištěna před odesláním dat na server Jihomoravského kraje, kód žádosti v uložené a elektronicky podané verzi žádosti nebude shodný.
Po odeslání elektronické žádosti na server Jihomoravského kraje je na e-mail uvedený v žádosti automaticky zasílána notifikace (potvrzení) o elektronickém podání žádosti. Notifikace jsou generovány a odesílány automaticky v 15minutových intervalech. Pokud po uplynutí tohoto intervalu žadatel potvrzení o podání žádosti neobdrží, žádost pravděpodobně nebyla řádně podána. V tomto případě žadatel pro ověření řádného podání žádosti, kontaktuje vyhlašovatele výzvy.

Postup pro podání listinné verze žádosti
Po odeslání elektronické verze žádosti je třeba si odeslanou žádost uložit, vytisknout a opatřit podpisem žadatele (podpis nemusí být úředně ověřen, žádost podepisuje výhradně žadatel, popř. zákonný zástupce). Podepsanou listinnou verzi žádosti včetně všech stran a všech povinných příloh (viz kapitola 5 dotačního programu) je následně nutné doručit na Krajský úřad Jihomoravského kraje. Doručení je možné dvěma způsoby:
1. osobně na podatelnu Krajského úřadu Jihomoravského kraje, nejpozději do 5 pracovních dnů od podání elektronické verze žádosti nebo
2. prostřednictvím poskytovatele poštovních služeb zasláním na adresu Krajského úřadu Jihomoravského kraje. V tomto případě musí být žádost do 5 pracovních dnů od podání elektronické verze žádosti předána k přepravě.

Listinná verze žádosti včetně povinných příloh se předkládá v uzavřené obálce (min. formát A4), na které musí být uvedeno následující:
Jihomoravský kraj
Odbor regionálního rozvoje, odd. evropských dotací
Kancelář č. 320-321
Žerotínovo nám. 3
601 82 Brno
Jméno a adresa žadatele
Dotační program na výměnu kotlů pro nízkopříjmové domácnosti v Jihomoravském kraji II
„NEOTVÍRAT“

Přílohy požadované k žádosti o finanční podporu
Níže uvedené přílohy se dokládají v listinné podobě spolu s listinnou verzí žádosti. K elektronické verzi žádosti se přílohy nepřipojují.
- Pokud v domě žije více osob, tak se dokládá Prohlášení o členech domácnosti – prohlášení bude doloženo za každého člena domácnosti a za každou osobu s trvalým pobytem v nemovitosti mimo žadatele.
- Doklady prokazující, že žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně.
- Fotodokumentace původního kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso.
- Kopie Dokladu o kontrole technického stavu a provozu stávajícího (nahrazovaného) spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu 10-300 kW včetně, sloužícího jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění (dále jen „DKTS“) vč. kopie oprávnění odborně způsobilé osoby (OZO).
- Kopie dokladu o vlastnictví nebo spoluvlastnictví nemovitosti – prostá kopie výpisu z katastru nemovitostí, ne starší než 90 dnů před podáním žádosti.
- Kopie úplné Smlouvy o zřízení běžného účtu u peněžního ústavu6, popř. potvrzení peněžního ústavu nebo jiný relevantní dokument prokazatelně dokládající vedení běžného účtu. Běžný účet musí být veden na osobu žadatele, popř. příbuzného v řadě přímé – děti, vnuci a vnučky, rodiče, prarodiče a manželé.
- Originál Písemného souhlasu (závazný formulář) spoluvlastníků většinového, resp. polovičního podílu k realizaci nového zdroje tepla.
- Originál Písemného souhlasu (závazný formulář) druhého z manželů v případě vlastnictví rodinného domu/trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci/bytové jednotce bytového domu nebo podílu na nich v rámci společného jmění manželů a písemný souhlas ostatních spoluvlastníků většinového, resp. polovičních podílu na předmětné nemovitosti k realizaci nového zdroje tepla a dalších související opatření.

Na stránkách Jihomoravského kraje v dokumentech jsou potřebné závazné formuláře a návod na vyplnění elektronické žádosti.


Výměna zdroje tepla z klasické NZÚ má podobné požadavky, především fotografie, ekologická likvidace starého kotle, nový kotel ze seznamu výrobků a technologií apod.


S pozdravem
Miroslav Sáblík