Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.5.24 / dotaz č. 196390
Dobrý den,koupili jsme byt v bytovce (cihla), postavený 1962. Nedávno se dělala nová střecha, ale když jsem se ptala po zateplení fasády, prý se dělat nebude. Důvodem je prý to, že dům stojí na prameni a po zateplení by prý zplesnivěl.
Opravdu není možnost zateplení, nebo se vedení jen vymlouvá? Prosím o odpověď, zda je možné zateplit dům na prameni a jakým způsobem, aby neplesnivěl.
Dobrý den,

co znamená - dům postavený na prameni? Znamená to, že pramen vyvěrá v interiéru budovy a následně je voda odváděna pryč? Nebo je uvnitř domu studna s ustálenou hladinou vody, která je třeba i využívána pro obyvatele domu např. jako šedá voda? Nebo se pramen nachází pod úrovní podlahy spodního podlaží domu a voda je odváděna mimo jeho půdorys, aniž by se objevila v jeho interiéru? Asi bych přišel i na další možné varianty. Ale ať již by byly jakékoliv, ještě jsem se nesetkal s tím, že při fungující hydroizolaci spodní stavby, případně uzavření pramene a odtékající vody jiným opatřením, by tato skutečnost měla bránit zateplení domu. Problém může být v případě podmáčení základů domu, kdy hrozí vznik trhlin v jeho konstrukcích a zateplení není provedeno z důvodu následné nemožnosti monitorování případných trhlin na vnějším povrchu obvodových stěn.

I kdybych připustil možnost významně zvýšené relativní vlhkosti vzduchu v interiéru budovy, týkala by se nejspíše pouze prostor dotčených přítomností pramene a nezasáhla by mimo spodní podlaží domu. A i toto podlaží je možné současnými technickými prostředky řešit tak, aby relativní vlhkost vzduchu byla udržována v přijatelných (a zejména hygienicky požadovaných) hodnotách.

Nevylučuji, že mohou existovat objektivní důvody, které za jejich přetrvávání brání zateplení obálky Vašeho domu z důvodu rizika vzniku - neznám dostatečně všechny okolnosti. Přítomnost pramene pod domem ale považuji za okrajovou, možná zanedbatelnou, pouze doplňující případné faktory hlavní. Nicméně prakticky vše je řešitelné, ať už vhodným typem zateplení s co nejvyšší mírou otevřenosti pro průchod vodní páry z interiéru, zahrnující i tzv. nekontaktní zateplovací systémy, nebo zajištění dostatečné intenzity větrání interiéru buď potřebnou kázní uživatelů domu, nebo větráním nuceným.

Doporučuji zadat odborné posouzení problému Vašeho domu, včetně podrobné ekonomické návratnosti zateplení a případných doprovodných opatření, a následně se fundovaně rozhodnout.

Přeji hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk