Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.5.24 / dotaz č. 196416
Dobrý den, plánujeme zateplit dvouplášťovou plochou střechu (9x11 m) foukanou izolací. Větší mezera mezi plášti je 40 cm. Oslovili jsme tři firmy a každá nabídla trochu jiné řešení. Jedná nabídla aktivní odvětrávání se dvěma ventilačními turbínami. Druhá pasivní odvětrávání s mnoha komínky a třetí odvětrávání nenavrhla.

Které řešení využít?
Dobrý den.

Určitě nebrat 3. variantu - bez odvětrání.

U nás ve firmě jsme spíše zastánci varianty aktivního odvětrání ventilačními turbínami, jen pozor na to, abyste měl všude nad tepelnou izolací vzduchovou mezeru (propojenou, nikoliv pouze mezi krokvemi) min. okolo 40 mm. Ten důvod preference je především často lepší technické provedení, kdy máte méně zásahu do hydroizolace střechy, navíc jde o systémový prvek s vyřešenými detaily dešťové ochrany atd. Jen neumísťujte turbíny úplně do rohů střechy, je třeba nechat určitý odstup a to opět především z důvodu případného porušení hydroizolační vrstvy.

Ani varianta pasivního odvětrání nemusí být provedena špatně. Jen jde o to, aby skutečně bylo zabezpečeno cirkulování vzduchu. Často se řeší nasávacími otvory ve fasádě + komínky ve střeše. A opět pozor na to, aby nasávání bylo až nad vrstvou tepelné izolace, nikoliv mezi krokvemi. Komínky, aby byly funkční, musí jich být relativně dost. Tzn., časté porušení hydroizolační vrstvy, některé komínky jsou nízké a bývá problém, pokud nasněží atd. Ale samozřejmě toto všechno muže mít firma ošetřeno a může navrhovat funkční řešení.

Přeji šťastnou ruku.
Za EKIS Velké Hoštice,
Šárka Nedělová.
Odpovídá:  Ing. et Ing. Šárka Nedělová - EKIS Velké Hoštice, MN propeks tisk