Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.5.24 / dotaz č. 196435
Dobrý den, máme 30let starý dům s plochou střechou. Skladba střechy je následující.
- lepenka
- beton
- škvára - tou je udělaný spád. Vrstva škváry je cca od 15cm do 45cm
- cca 8cm polystyrenu
- hurdisky
- omítky

Dům má kolem dokola ve fasádě větrací otvory na odvětrání škváry. Na odvětrání jsou i na střeše "komínky". Velké množství.

Chci se zeptat, zda je možné říci, zda by se vyplatilo štřechu zateplit (ať už z důvodu úniku tepla nebo v létě prostupu tepla do interiéru) nebo je izolace dostatečná. Zvažujeme solární panely, a tak chceme dát střechu předtím dokupy. V nejvyšším místě střechy zbýva k oplechování atiky pouze 10cm. Takže na izolaci není ani moc prostoru. Navíc je dům stavěn v době kdy nikdo nepočítal dovolené zatížení. Takže nevim zda izolace + solární panely už by nebylo moc. Jednou jsem zkoušel poptávat PUR panely, ale firma se přestala ozývat. Jakou izolaci připadně doporučujete? Vzhledem k možné instalaci solárních panelů. Děkuji
Dobrý den,
čistě teoreticky by se součinitel prostupu tepla mohl pohybovat okolo U = 0.29 W.m-2.K-1, což je vyhovující. Tento výpočet je samozřejmě velice teoretický. Pro přesnější výpočet bychom potřebovali přesnější informace o materiálu a jejich tloušťkách. Samozřejmě rekonstrukce a případné do zateplení před realizací FVE je dobrý postup. Jaku přesnou izolaci použít bohužel přesně poradit nedovedu. Je to spíše otázka pro realizátora či stavebníka. Rozhodně je třeba přihlížet k faktorům únosnosti střechy, tedy statiky a také o požárním vlastnostem izolantů.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Hlaváč - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk