Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.5.24 / dotaz č. 196499
uff :D
Dobrý den, rád bych se obecně dotázal na možnost získání nějaké dotace na rekonstrukci domu. Všechny dotační programy co jsem zatím našel nemyslí na naši situaci. Manželka je jediným vlastníkem starší nemovitosti ve špatném stavu, kterou dostala darem od rodičů (před více než 5 lety). Ti jsou v ní jako "věcné břemeno" na dožití. Oba rodiče cca 80 let, důchodci. Já vlastním byt, který jsem taktéž dostal od rodičů a v něm je má matka, taktéž v důchodovém věku. Manželka i já bydlíme však v nájemním bytě, na jiné adrese, nikoliv v té starší nemovitosti. Trvalé bydliště máme na ještě třetí, jiné adrese, než fakticky bydlíme. Dům a byt není vlastněn v rámci společného jmění manželů, ale samostatně námi. Existuje nějaká možnost získat dotaci na výměnu oken/dvěří/zateplení/tepelné čerpadlo apod. na manželčin starší dům? Dům je vytápěn kotlem na tuhá paliva a starším neefektivním plynovým kotlem. FVE na střechu nelze umístit kvůli typu střechy. V dohledné době není reálné, abychom v tom starším domě bydleli, ale stav nemovitosti se začíná zhoršovat a vzhledem k věku rodičů musíme řešit změnu způsobu vytápění. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
máte pravdu, že vyznat se v různých dotačních programech je složitější a složitější, ale na druhou stranu vždy je někde možnost získání dotace. To jak situaci popisujete spadá pod "klasickou" Nová zelená úsporám. Zde je možné žádat o zateplení, výměnu výplní otvorů či zdroje tepla na vytápění a přípravu TV. Čím více opatření se provede, tím může být dotace vyšší i v poměru s investičními náklady do přípravy projektů. I na přípravu projektů je určena část dotace.
Ve vašem případě bych radil vyhledat energetického specialistu, který se zabývá zpracováváním NZÚ. A s ním konkrétně váš dům řešil.