Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.5.24 / dotaz č. 196561
Dobrý den!
V rámci rekonstrukce domu, podpořené z programu Oprav Dům po Babičce, plánujeme vytvoření repliky původních dveří. Na dveře jsme obdrželi několik nabídek obsahujících:
-materiál: masivní dřevo v provedení EURO 68 / 78mm
-dveřní křídlo s izolačním trojsklem
- standartně dveře v profilaci 68mm splňují Ug 1.1. Sklo je standartní Uw =1,1.

Jde však o repliku, výrobci nám nemohou vydat univerzální dokument potvrzující energetické vlastnosti výrobku. Pro náš projekt potřebujeme dodržet součinitel prostupu tepla U=1,2 W/m²K (max do 1,5).

Jak takovou repliku můžeme objednat a o jakou konkrétní energetickou dokumentaci musíme požádat, abychom se nemuseli obávat, že nám později bude chybět dokumentace k doloženi dotaci? Stačilo by mít doklady prokazující izolační vlastnosti profilu a skla, nikoliv celého výrobku?

Pro lepší orientaci přikládám odkaz pro podobný projekt: dveře vlevo na první fotografii ukazují originál: https://www.idnes.cz/bydleni/na-navsteve/rekonstrukce-domu.A150331_154355_dum_osobnosti_web
Dobrý den,
pokud již máte schválenou žádost v dotaci Oprav dům po babičce, doporučuji konzultovat konkrétní požadavky s administrátorem Vaší žádosti nebo se zpracovatelem Energetického hodnocení.

V obecné rovině uvádím následující:
Je důležité, v jaké podoblasti podpory programu Oprav dům po babičce žádáte dotaci.
Z uvedených maximálních součinitelů prostupu tepla usuzuji, že se jedná o kategorii "Památky".
Pokud ano, tak jako maximální součinitel prostupu tepla měněných výplní otvorů se požaduje hodnota dle ČSN 73 0540-2, což u vstupních dveří z vytápěného prostoru činí max. Ud = 1,7 W/m2K.
Hodnota může být snížena požadavkem v Energetickém hodnocení, resp. v projektové dokumentaci.

Pokud by se jednalo o kategorii "Optimální", tak jako maximální součinitel prostupu tepla měněných výplní otvorů se požaduje hodnota 0,6 * Ur,j / fr, což u vstupních dveří z vytápěného prostoru činí max. Ud = 1,02 W/m2K.

Parametry skutečně použitých výrobků je Fondu potřeba prokázat. V Závazných pokynech pro žadatele se uvádí:
"Dokumenty prokazující technické vlastnosti použitých výrobků – předkládají se pouze u výrobků, které nejsou uvedeny v Seznamu výrobků a technologií (SVT). Vlastnosti použitých materiálů a výrobků a jejich soulad s odborným posudkem je nutno prokázat pro všechny konstrukce a výrobky, které mají podstatný vliv na splnění podmínek programu,"

Parametry otvorových výplní včetně dveří se obvykle dokládají technickým listem nebo certifikátem ze zkušebny.
Musí se jednat o parametry celého výrobku.

Přímo v podmínkách je uvedeno:
"Splnění podmínky součinitele prostupu tepla pro výplně otvorů se posuzuje pro standardizované rozměry dle vyhl. č. 264/2020 Sb., o energetické náročnosti budov, příloha 5, část C, odst. 3, písm. b)."

Doložení dílčích parametrů jednotlivých prvků výrobku zřejmě nebude dostačující.

Veškeré podmínky programu Oprav dům po babičce naleznete v Závazných pokynech pro žadatele: https://novazelenausporam.cz/dokument/3519



Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk