Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.5.24 / dotaz č. 196674
Dobrý den, v Brně v rodinném domě realizujeme půdní vestavbu, součástí je také zateplení domu minerální vatou 160. Původně se měla nejdříve realizovat půdní vestavba, po té zateplení. Kvůli nejasnostem ve statickém posudku půdní vestavby však realizační firma v lednu letošního roku provedla nejdříve zateplení domu, na které instalovala perlinku a vrstvu lepidla. Následně se realizoval také nový krov, kdy však firma přes upozornění naše i stavebního dozoru konstrukce nedostatečně zakryla, řádně nevyřešila odtok ze střechy a fasáda při deštích několikrát značně zavlhla. Můj dotaz tedy zní, zda to může mít vliv na stav minerální vaty. Fasáda již vypadá vyschnutá, na fasádě nejsou vidět mokré mapy. Nevím, jestli minerální vata může zcela vyschnout do realizace finální omítky za cca 2 měs.. Případně, doporučujete provést nějaké sondy? Máme obavy, aby případná vlhkost nezpůsobila problémy v budoucnu.

Děkuji
Dobrý den,
pokud chápu Vaši situaci správně, došlo tedy k zatečení dešťových vod do mezery mezi stávající obvodovou stěnu a nový kontaktní zateplovací systém (tepelná izolace minerální vata). Technický dozor by měl hájit Vaše zájmy před relizační firmou a je i na jeho zodpovědnosti jak k dané situaci bude přihlížet. Doporučil bych udělat zápis do stavebního deníku, aby tato skutečmost byla zaznamenáná. Takto bez znalosti všech souvislostí nemohu dát jasné stanovisko jak se konstrukce bude chovat v budoucnu. Zatečení do fasády může mít zásadní negativní vliv na řešené konstrukce, záleží na množství zatečené vody, jestli voda odtekla nebo zůstala v konstrukci, jestli vyschne konstrukce dostatečně aby nenastali další problémy s novým zateplovacím systémem a souvusejícími kosntrukcemi, atd.

Bylo by dobré se podívat, jestli se neprojevila vlhkost v jiných místech konstrukce. kde je možné aby se dostala jak k povrchu vnitřní nebo vnější omítky.
Je možné použít nedestruktivní měřič vlhkosti, který by ověřil stav vlhkosti mezi stěnou a tepelnou izolací. Pokud nemáte realizovanou finální fasádní omtíku je zde i varianta destruktivní metody a to udělat přímo sondy do kontaktního zateplovacího systému. Toto rozhodnutí je, ale nutné ověřit na místě a konzultovat vše s odboníkem na místě řešeného objektu.

Pro odborné stanovisko, pokud stavební dozor investora nestanovil doporučení jak postupovat, je možné například využít služeb soudního znalce, seznam najdete zde: https://kszcr.cz/prehled-znalcu.html.

V případě zájmu o další konzultaci můžete kontaktovat naši kancelář.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.


Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk