Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.5.24 / dotaz č. 196682
Dobrý den,

měli bychom na Vás dotaz ohledně možné dotace...Váš kontakt jsme zjistili na internetu.

Bydlíme s manželem ve starším rodinném domě, já ještě pracuji, manžel již v důchodu.

Asi před 10 lety jsme nechali v části domu vyměnit okna za plastová. V loňském roce jsme si nechali nainstalovat tepelné čerpadlo - stálo nás to cca 500.000 Kč. Zatím jsem si hradili vše z vlastních finančních prostředků. Předtím jsme měli sice automatický kotel (cca 12 let), ale ten se porouchal a tak jsme se rozhodli pro TČ, část domu byla vytápěna i akumulačkami....Možná jsme si mohli požádat o dotaci, nevím....

Nyní budeme vyměňovat zbývající okna za plastová. Do budoucna bychom chtěli ještě novou střechu ( krytinu, máme azbest) a zateplení obvodních stěn domu. Naše finanční prostředky "se tenčí". Rádi bychom se zeptali, zda by nebyla možnost dotace.

Byli bychom Vám vděční za radu.
Dobrý den,
dotace na zateplení rodinných domů, případně na výměnu některých typů zdrojů tepla, instalaci solárních systémů a další opatření, poskytuje program Nová zelená úsporám (NZU).
Stránky programu zde: https://novazelenausporam.cz/

Z hlediska zateplení domu, výměny oken apod., lze žádat dotaci jak na dílčí úpravy, typicky např. zateplení fasády, výměnu oken, tak na komplexní zateplení obálky budovy.
NZU má 3 různé podprogramy:

- NZU light - určeno pro sociálně znevýhodněné skupiny vlastníků RD - starobní důchodci, invalidní důchodci 3. stupně, rodiny s příspěvkem na bydlení, rodiny s přídavky na děti. Ve Vašem případě, pokud jeden ze členů domácnosti pracuje, tak v tomto programu žádat o dotaci nelze (leda byste navíc pobírali příspěvek na bydlení).
Tento program je nicméně administrativně nejjednodušší. Nepotřebujete žádné výpočty ani projektovou dokumentaci. Stavební opatření (výměna oken, zateplení fasády, střechy atd) jsou zastropována max. dotací 150 tis. Kč. Dotace se vyplácí zálohově, dopředu.

- NZU standard - určeno pro všechny vlastníky RD. Je požadován určitý minimální rozsah rekonstrukce, resp. úspory vůči původnímu stavu. Je potřeba projektová dokumentace a energetický výpočet. Výše dotace se počítá z plochy provedených úprav. Maximální dotace na zateplení 950 tis. Kč. Dotace se vyplácí až po realizaci všech opatření.

- NZU - Oprav dům po babičce - určeno pro komplexní rekonstrukce (zateplení) RD. Žadatel nesmí vlastnit další nemovitost k bydlení a musí v objektu bydlet dalších 10 let. Je potřeba projektová dokumentace a energetický výpočet. Výše dotace se počítá z plochy provedených úprav. Maximální dotace na zateplení 1 mil. Kč. Dotace se vyplácí zálohově, dopředu.

Doporučuji si nejprve podrobněji promyslet, jaká opatření chcete realizovat. V NZU jde hlavně o snížení energetické náročnosti budov.
Samotná výměna krytiny na střeše podporována není. Leda zateplení střechy.
S konkrétním záměrem doporučuji navštívit osobně či online některé ze středisek EKIS, a Váš záměr probrat. Poradí Vám jaký program je nejvhodnější, jaké jsou požadavky a jaká rámcová výše podpory.

Seznam středisek zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS