Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.5.24 / dotaz č. 196691
Dobrý den,
v rámci realizace FV v rodinném domku plánuji výrobu energie pro vlastní elektrospotřebiče, ukládání energie do baterie a také využití pro ohřev vody. Současně jsem nucen provést výměnu plynového kotle za destilační. Prosím o upřesnění : Pro daný účel zakoupit plynový kotel s průtokovým ohřívačem TUV, nebo raději s menším zásobníkem (20litrů), nebo i větším (např.120 litrů) pro ohřev TUV a tento zásobník by byl ještě propojen s dalším bojlerem na ohřev vody z FV. Nebo postačuje pouze jeden bojler, kde bude zabudována spirála na ohřev TUV z FV a současně trubičková spirála (had) propojená pro předehřev TUV z kotle, resp. i předehřev topného okruhu.
Děkuji za radu.
Děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující.
Správně naddimenzování FVE pro Váš RD je důležitým krokem v návrhu výkonu FVE.
Chceme-li dosáhnout částečné nebo úplné nezávislosti na dodávce elektřiny, musíme při navrhování výkonu FVE zohlednit roční spotřebu el. energie. Systém může být též navržen tak, aby pokryl pouze část spotřeby domácnosti. Tento předpoklad je důležitý zejména kvůli zvolení adekvátního výkonu fotovoltaických panelů a případně dalších komponentu pro FVE (panely, střídače, baterie a další prvky). Může také nastat situace (především v letním období), že budou vznikat přetoky el. energie do sítě. Důležité jsou připojovací podmínky od distributora dle místa realizace FVE, kde jsou podmínky definovány. Tuto žádost si můžete poddat sám, nebo to za Vás vyřeší dodavatelská firma, kterou si vyberete ve výběrovém řízení. Je potřeba, aby všechny komponenty FVE byly kvalitní vzhledem k dlouhé životnosti systému (cca 30 let).
Ohledně volby plynového kotle a bojleru je důležitý počet obyvatel RD, podle kterého se navrhuje spotřeba teplé vody.
Osobně doporučuji doplnit FVE o wattrouter, který sleduje tok elektrické energie do domu eventuálně přetok a podle toho uvolní další spotřebiče.
V případě osazení baterií pro akumulaci, většinou baterie nespotřebují celkovou výrobu el. energie z FVE a dochází k přetoku, které zachytí wattrouter a přesměruje energii do dalších spotřebičů.
Doporučuji předřadit elektrický bojler před zásobník TV u plynového kotle. Tím omezíte přetoky a vyrobenou energii z FVE účelně využijete v RD. Případně vyrobenou energii dokážete přesměrovat do dalších odporových spotřebičů.
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk