Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.5.24 / dotaz č. 196771
Rád bych zjistil, jestli dům s ústředním vytápěním si může zvolit libovolně způsob měření (kalorimetry, indikátory, teplotní čidla) nebo se musí striktně řídit vstupy trubek do bytové jednotky,tedy např. když máme jeden vstup podtrubí do bytu musíme byty osadit striktně kalorimetry nebo si můžeme jako společenství schválit způsob měření např. indikátory? Jaké hrozí případně sankce při špatném způsobu měření.
Dobrý den,
Pro měření tepla v bytových domech je možno použít jakékoliv řešení. Primárně jde o to domluvit se v rámci objektu, případně obhájit vybrané řešení jako správné před všemi obyvateli domu. Sekundárně je nutná domluva také se zpracovatelem vyúčtování (obvykle externí firma).
V bytech se nejčastěji používají poměrové indikátory spotřeby, které poskytují údaj, jak moc se v konkrétním radiátoru během sledované doby topilo. Toto měření je „nejspravedlivější“.
Nově od 1.1.2024 platí metodika rozúčtování https://mmr.gov.cz/cs/caste-dotazy/rozuctovani-tepla-v-domech-s-centralnim-vytapenim. Tato však neudává nutnost měření tepla některým z možných řešení.