Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.6.24 / dotaz č. 197356
Rád bych porozuměl následujícímu textu. Pokud by se někdy v budoucnu ukázalo, že prodávat přebytky je méně výhodné, než je posílat zadarmo (poplatek za výkup), chápu-li to správně, návrat k darování elektřiny distributorovi po vygenerování EAN už není možný? Pokud mám EAN a dodavatele, mohu dodávat více, než je rezervovaný výkon? Zůstane rezervovaný výkon zachován i po vygenerování EAN, nebo klesne na nulu? Jak to mají ti, kteří mají vygenerovaný výrobní EAN nově automaticky? Nebo se stává dodávka neoprávněnou až po registraci u operátora trhu tj. vypověděl li bych smlouvu s prvním dodavatelem?
--------------------------------------------------------------------
ŽÁDOST O VYGENEROVÁNÍ VÝROBNÍHO EAN
Výrobní EAN slouží k uzavření smlouvy s dodavatelem k možnosti výkupu přebytků Vámi vyrobené elektrické energie – v případě, že máte mikrozdroj nebo výrobnu bez licence.

Před žádostí o vygenerování EAN pro data výroby ověřte u svého dodavatele elektrické energie, jaké má možnosti, případně produktové balíčky. Někteří dodavatelé neumožňují existenci EAN pro data výroby a specifické produktové řady zároveň.

Po registraci u Operátora trhu není možnost zrušit EAN pro data výroby – je to nevratný proces!

Doporučujeme vám abyste si předjednal smlouvu s dodavatelem. V případě, že dojde k zaregistrování výrobního EAN u Operátora trhu a nebudete mít dodavatele, vystavujete se riziku neoprávněné dodávky.

Neoprávněná dodávka do distribuční soustavy není povolena. Pokud si pro svůj výrobní EAN nezajistíte včas dodavatele elektřiny, nemáte nárok na úhradu vámi dodané elektřiny do přenosové nebo distribuční soustavy. Dále v Portálu naměřených dat neuvidíte data o své výrobě.

Dle znění energetického zákona vám z důvodu neoprávněné dodávky nehrozí žádné sankce, nicméně z důvodu, že nemáte domluveného dodavatele a domluvený výkup přetoků, nesmíte překročit rezervovaný výkon. Pokud bude rezervovaný výkon překročen, jsou účtovány poplatky jako tomu je např. u mikrozdrojů.

EAN vnímáme jako součást fyzického odběrného místa, s vlastním zákazníkem nemá nic společného. EAN je jednou provždy spojen s odběrným místem. Platnost EAN pro data výroby se nemění ani přepisem ani ukončením odběrného místa.
Dobrý den,

podmínky budou stanoveny ve smlouvách s distributorem i obchodníkem a musejí vycházet z energetického zákona.
Ohledně smluvních podmínek a detailů smluv doporučujeme poradit se s právníkem se specializací v tomto oboru.
Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN tisk