Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.5.24 / dotaz č. 197361
Dobrý den,

obracím se na vás v záležitosti posouzení, zda způsob navrženého a následně realizovaného vytápění v našem rodinném domě odpovídá platné legislativě a s tím spojenými právními předpisy..

Nedávno jsem narazil na článek viz odkaz https://www.topin.cz/…889. Autor článku se v něm, zabývá problematikou, zda je vyvážení otopné soustavy povinné a odkazuje se v něm na vyhlášku 193/2007 Sb,
Z citované Vyhlášky není ale zřejmé, zda platí povinnost vyvážení otopné soustavy nejenom pro bytové domy (Společenství vlastníků, Družstva atd.) ale i pro rodinné domy či zda pro rodinné domy platí jiná Vyhláška či jiný právní předpis než vyhláška 193/2007 Sb,
Prosím tedy o vaše stanovisko k výše uvedenému a případně informaci, jak se řeší problematika vyvážení otopné soustavy v rodinných domech.
Uvádím tento příklad v našem typizovaném rodinném domě, kde je v Technické zprávě a příslušném výkresu ÚT ohledně vytápění je uveden pouze stručný popis a vlastník rodinného domu moje osoba má k dispozici pouze tzv. Protokol o topné a tlakové zkoušce, které ani nepodepsal. Někde jsem četl, že tento Protokol by měl být podepsaný i vlastníkem nemovitosti.
Problém je v tom, že Zhotovitel našeho rodinného domu, který zajišťoval i vytápění neměl k dispozici nic (kromě výkresové a textové dokumentace), čím by mohl provést alespoň nastavení průtoků v termostatických ventilech na radiátorech, což potvrdila i moje komunikace se společností KORADO , přičemž přikládám několik informací ze stránek společnosti KORADO ohledně způsobu nastavení průtoku na ventilu Kompakt, který máme i na našich radiátorech.

Pro zajímavost posílám i odkaz na instruktážní video ohledné nastavení termostatických ventilů a jejich průtoku https://www.youtube.com/…-ps

Dovolím si tedy závěrem shrnutí mých otázek, na které prosím vaše odpovědi k jednotlivým otázkám z důvodu přehlednosti:

1) Platí povinnost vyvážení otopné soustavy nejenom pro bytové domy (Společenství vlastníků, Družstva atd.) ale i pro samostatné rodinné domy s vlastním vytápěním či zda pro rodinné domy platí jiná Vyhláška či jiný právní předpis než vyhláška 193/2007 Sb, a to konkrétně § 7 viz níže ?

§ 7
Regulace a řízení dodávky tepelné energie
(1) Oběhová čerpadla se navrhují na jmenovitý průtok a tlakovou ztrátu hlavní zásobované větve rozvodu.

(2) Oběhová čerpadla v předávacích stanicích a v otopných soustavách s jmenovitým tepelným výkonem nad 50 kW se vybavují automatickou plynulou nebo alespoň třístupňovou regulací otáček, pokud tomu nebrání způsob provozování čerpadel.

(3) Zdroje tepelné energie, které zajišťují vytápění ústřední, bytové individuální a lokální, se vybavují automatickou regulací umožňující centrálně snížit či odstavit dodávku tepelné energie, stejně jako zapnout a vypnout elektrická zařízení zajišťující dopravu tepelné energie v závislosti na venkovní teplotě nebo jiné určující veličině. Volba druhu regulace upřednostňuje požadavek maximálních úspor tepelné energie. Požadavek se nevztahuje na násypné kotle na tuhá paliva.

(4) Spotřebiče se vybavují místní regulací tak, aby se dosáhlo zohlednění tepelných zisků z oslunění a vnitřních tepelných zisků. U skupin spotřebičů a u skupin místností stejného typu a druhu využití v nebytovém objektu se připouští skupinová regulace.

(5) K zajištění úsporného, bezhlučného a bezporuchového provozu celé otopné soustavy se použijí odpovídající technické prostředky.

(6) U rozvodu tepelné energie a vnitřního rozvodu vytápění a teplé vody se seřizují průtoky tak, aby odpovídaly projektovaným jmenovitým průtokům s maximální odchylkou ± 15 %. Seřízení průtoků se prokazuje měřením v jednotlivých větvích otopné soustavy. Měření se provádí při uvádění do provozu, po odstranění závažných provozních závad, při nedostatečném zásobování nebo přetápění u některého odběratele či spotřebitele a při změnách zařízení, které ovlivňují tlakové poměry v síti, zejména při připojení nových a odstavení stávajících odběratelů či spotřebitelů. Protokol o měření a nastavení průtoků zůstává trvale uložen u provozovatele rozvodu či vnitřního rozvodu.


2) Je povinností Zhotovitele vytápění nechat podepsat Objednatele Protokoly o topné a tlakové zkoušce ?

3) Lze považovat v případě nepodepsání Protokolů o topné a tlakové zkoušce za neplatné ?

4) Je povinností Zhotovitele vystavit pro Objednatele i Protokol o měření a nastavení průtoků viz § 7 bod (6) ?

Děkuji za vaše vyjádření, odpovědi a s pozdravem
Dobrý den,
děkujeme za váš dotaz.
Povinnost vyregulovat topnou soustavu vyplývá ze zákona 406/2000 Sb, §6 odst. 2:
(2) Stavebník nebo vlastník rozvodného tepelného zařízení je povinen u nově zřizovaných rozvodných tepelných zařízení a u rozvodných tepelných zařízení, u nichž se provádí změna dokončené stavby spočívající ve změně teplonosné látky, zajistit účinnost užití energie rozvodného tepelného zařízení stanovenou prováděcím právním předpisem.

K provedení tohoto ustanovení existuje vyhláška č. 193/2007 Sb. Ta ale upravuje povinnosti pouze pro bytové domy. Pro rodinné domy prováděcí předpis neexistuje.
Domníváme se proto, že nemáte povinnost podle této vyhlášky postupovat.

Nicméně správné vyvážení otopné soustavy je ve vašem zájmu, proto doporučujeme ho po dodavateli vytápěcího systému požadovat, a to analogicky požadavkům §7 vyhlášky č. 197/2007.

Ostatní otázky bohužel neumíme jako energetická poradna zodpovědět, doporučuji obrátit se na právní nebo spotřebitelskou poradnu.
S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk