Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.6.24 / dotaz č. 197489
Dobrý den.

Dovolte mi, prosím, dotaz.

Provádíme rekonstrukci domu v obci Nová Ves v Horách, rádi bychom využili program Nová zelená úsporám prostřednictvím spolupráce se SUE Most.

Předchozím vlastníkem našeho domu byla Česká pošta, část byla využívána jako pobočka pošty a v podlaží byl byt - dům je tedy historicky v katastru veden jako stavba občanské vybavenosti. Změna účelu využívání stavby bude možná až po překolaudování objektu na rodinný dům.

S ohledem na to, že rekonstrukce probíhá už od září 2020 mám obavu, zda budou všechny doklady pro dotaci nadále uznatelné (například faktura za okna z roku 2022 apod.).

V projektu domu je zakreslena i dvougaráž, která pravděpodobně bude přistavěna až s odstupem času - tzn. konečná kolaudace je doposud v nedohlednu.

Může být dotace čerpána i při částečné/dílčí kolaudaci - pokud bude změněn účel využívání stavby na rodinný dům?

Prosím o radu, v jaké fázi rekonstrukce je nejvhodnější o dotaci zažádat - je to možné již nyní? Obytná část bude dokončena v průběhu léta a zateplení domu bude realizováno v září 2024.

Zároveň bychom rádi dohlédli, zda vůbec na dotaci budeme mít nárok a v jakém časovém horizontu, abychom mohli doladit další financování rekonstrukce a stavby.

Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den,

děkujeme, že jste se na nás obrátili s Vaším dotazem.

Co se týče základního problému s Vaší nemovitostí, dle dokumentu: Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory, kapitoly 2.2 Místo realizace projektu, podporované typy staveb; odstavce b) Definice rodinného domu dle kapitoly 12 musí být naplněna pro budovu v navrhovaném stavu (tj. po dokončení realizace podporovaných opatření) a následně po celou dobu udržitelnosti. V případě, kdy budova ve stávajícím stavu neplní definici rodinného domu, je možné poskytnout podporu pouze v případě, že před započetím realizace opatření budova plnila účel vyžadující vytápění během celého otopného období v její převážné části, a celková energeticky vztažná plocha budovy v navrhovaném stavu nepřekročila 350 m2.
Z výše uvedeného plyne, že o dotaci můžete zažádat i dříve, než dojde ke kolaudaci na rodinný dům (ve smyslu výše uvedené definice).
Na základě uvedených informací, je možné žádat o dotaci i v současné době, přičemž žádost o platbu - ukončení projektu bude moct být až po rekolaudaci na RD a po dokončení všech prací, které budou uvedeny v projektové dokumentaci k podání žádosti o NZU.

Pro předběžné ověření plnění požadavků dotačního titulu NZU je ideálním způsobem jak začít, domluvit si osobní schůzku v některém konzultačním středisku EKIS. Konzultace EKIS obvykle zajišťují odborní poradci, kteří také bývají energetickými specialisty (tzn. osoby oprávněné ke zpracování např. průkazů energetické náročnosti budovy; dokumentů požadovanými dotačními programy). (Poznámka: střediska EKIS jsou povinna se řídit kodexem, který zakazuje osobní prezentaci. Nejsme proto schopni vám na tomto portálu sdělit, za jakých podmínek tyto služby poskytujeme).

Váš tým EKIS.